Base i Bangkok – fordi man kan

Det er svært for Pocket Playlab at finde kompetent lokal arbejdskraft i Thailands hovedstad – men det er heller ikke det, der er årsagen til, at valget er faldet på Bangkok.

Thomas Andreasen, der er medstifter af Pocket Playlab, hjemhørede i Bangkok, som netop har indgået samarbejde med globale Rovio, der bl.a. står bag Angry Birds-spillene. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Skovbjerg Fogh

Når hele verden er ens marked, er der god grund til at tænke globalt, når der skal findes kontorlokaler. Det har den 25-årige Thomas Andreasen i hvert fald valgt at gøre, og det er baggrunden for, at han i dag bliver mødt af Bangkoks fugtmættede tropeluft, når han stiger ud af en vogn foran sit kontor – og ikke dansk efterårsregn.

Thomas Andreasens spilfirma, Pocket Playlab, hører hjemme i den thailandske hovedstads forretningskvarter omkring indfaldsvejen Sukhumvit. Han har også et kontor i Singapore, men produktionen finder sted blandt Bangkoks højhuse, og det er her, at hans 25 mand store team af udviklere banker i computertasterne.

Og det kan faktisk siges at være lidt af et paradoks.

For mens Thailand er kendt som et stort producentland af eksempelvis tekstiler og elektronik, så er det ikke ligefrem en nation, der bliver opfattet som et sted, hvor det myldrer med softwareeksperter. Adspurgt handler Thomas Andreasens umiddelbare svar på, hvorfor han har valgt Thailand som base, da heller ikke om arbejdskraftens kvalitet:

»Jeg synes bare grundlæggende, Thailand er et meget rart land at være i,« lyder den første indskydelse, som han dog er hurtig til at følge op på:

»Der er også andre årsager. Én handler om, at andre også synes, det er et godt sted at være. Og det er vigtigt. Folk vil gerne til Bangkok og prøve at arbejde.«

Netop interessen for at komme til det eksotiske sydøstasiatiske land er en faktor for, at Thomas Andreasen kan tiltrække de rigtige hjerner. Det er indtil videre lykkedes, og i dag er hans ansatte karakteriserede ved at være hyret fra flere forskellige verdensdele.

Til Pocket Playlab-stifterens held betyder de lave leveomkostninger i Thailand, at han kan slippe af sted med at betale en lavere løn, end det måske ville være tilfældet andre steder.

At hans nøglemedarbejdere er fra vestlige lande, er dog ikke ensbetydende med, at han udelukkende har ikke-thailændinge ansat. Men når man arbejder med at udvikle og drive computerspil, der er målrettet smartphones- og tavlecomputer-segmenterne, der kræver særdeles specialiseret arbejdskraft, så har det med Thomas Andreasens ord været både »svært« og »udfordrende« også at finde lokale kræfter.

»Kapaciteten er i vesten. Sådan er det bare. Men det, vi forsøger at gøre, er at træne vores lokale ansatte – vi uddanner simpelthen, så de bliver bedre. Og den indgangsvinkel er vi ikke alene om. Det er sådan, man gør det,« siger Thomas Andreasen.

Dermed er der også en positiv sideeffekt for det thailandske samfund, når en virksomhed som Pocket Playlab vælger at lægge fundamentet i Bangkok. Fra officiel side er der da også gjort et forsøg på netop at gøre det nemt for virksomheder som Thomas Andreasens, når de vil etablere sig i den thailandske hovedstad.

Thomas Andreasen har nemlig tilladelser, der gør, at han relativt nemt kan få lov til at hyre folk ind fra udlandet, og det uden at de thailandske immigrationsmyndigheder i den forbindelse gør knuder. Hvis ikke det var tilfældet, ville Thailand – trods tropetemperaturerne – næppe være attraktiv for virksomheder som Pocket Playlab.