Barselspenge i fond samler støv

I stort omfang snyder danske firmaer sig selv og deres ansatte for barselsrefusion.

Særligt kvinder i den fødedygtige alder kan blive ramt af virksomhedernes uvidenhed om barselsrefusion. Det betyder, at de får ringere barselsvilkår, eller også bliver de aldrig ansat, skriver Politiken lørdag.

- Det er en unødvendig sten på kvinders vej til ligestilling, siger Nina Smith, økonomiprofessor med ekspertise i kønsforskelle på arbejdsmarkedet, til Politiken.

- Når virksomheder ikke kender til barselsudligningsfonden, vil de tro, at kvinder er dyrere at ansætte, end de reelt er. Det skaber en ubegrundet bekymring for at ansætte dem, siger hun.

100.000 firmaer betaler til den lovpligtige barselsfond Barsel.dk, men tal fra fonden viser, at 69.332 af dem ikke har søgt om barselsrefusion de seneste tre år, skriver Politiken.

Det er i tråd med en ny rapport, der viser, at hver tredje arbejdsgiver ikke ved, at de kan få refunderet udgifterne til løn under barsel i 29 uger. Selv i de kvindedominerede serviceerhverv kender fire ud af ti arbejdsgivere ikke til reglerne, viser rapporten, som COWI har lavet for Beskæftigelsesministeriet.

Den lovpligtige barselsudligningsfond til private virksomheder, Barsel.dk, blev efter pres fra erhvervslivet lanceret for fem år siden. Formålet er at øge ligestillingen, ved at firmaerne får godtgjort udgifterne til løn under barsel og derfor ikke afholder sig fra at ansætte yngre kvinder.

At den eksisterende ordning er så ukendt, ærgrer beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S).

- Det er ærgerligt, at en ordning, der skulle være nem og sikre gode muligheder for at gå på barsel, ikke bliver brugt. Hvis det bunder i manglende kendskab, burde det være en let opgave at løse, og derfor vil jeg nu tage en snak med Barsel.dk, siger Mette Frederiksen.

/ritzau/

INFOshop: Her er 100 sider om at være gravid