Barnepigen der overtog den halve tyske forlagsverden

Friede Springer er en af Tysklands mest indflydelsesrige kvinder og sidder tungt på kontrollen med det tyske Axel Springer-forlag 30 år efter, at hun arvede det fra sin mand.

Den tidligere barnepige for Axel Springers to sønner har overgået alle forventninger i den hårde forlagsverden. Hun beskrives som modig og videbegærlig og færdes hjemmevant blandt statsoverhoveder, erhvervslivets absolutte top, og filmstjerner. Foto: Ronny Hartmann/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Somme tider overgår virkeligheden enhver fantasi. Da den tyske forlagskonge Axel Springer døde i 1985 og overlod sin 30 år yngre enke i spidsen for sit livsværk, troede de færreste, at »blondinen fra Før« havde kapacitet til at klare sig i den hårde forlagsverden.

Men 30 år senere sidder den nu snart 73-årige Friede Springer stadig på tronen. Og vil tilsyneladende ikke slække på det greb om forlaget, som hun har tilkæmpet sig, selv om der nu for anden gang er tilløb til en fusion med TV-selskabet ProSiebenSat1.

Lykkes fusionen – sidste forsøg blev i 2006 skudt i sænk af myndighederne – vil det ryste medieverdenen i Europas største økonomi. Axel Springer dominerer avismarkedet med især tabloidavisen Bild og dagbladet Die Welt, mens ProSiebenSat1 har knap 30 pct. af TV-markedet.

Friede Springers opstigning til toppen af den tyske medieverden – med dertil hørende indflydelse og omgangskreds – er fortællingen om den frisiske gartnerdatter fra vadehavsøen Før, der begyndte som barnepige for Axel Springer og dennes hustru nummer fire, og endte som hustru nummer fem.

Sammen levede de i samfundets øvre eskaloner, hvor de plejede omgang med statsoverhoveder, royale og politikere. Samtidig blev hun formet af den aldrende men karakterstærke Springer til at tage over – i hvert fald ifølge hende selv. Hans øvrige arvinger har ikke altid været enige, inklusive barnebarnet Axel Sven Springer, der kørte en årelang arvesag og sidste år udgav en bog om familiesagaen.

Arvestriden vandt Friede Springer, ligesom hun har vundet stort set hvert et slag om forlaget, der var i alt andet end storform, da hun tog over. Gennem årene har hun købt kontrollen med selskabet tilbage fra de øvrige arvinger og fra storaktionærer som mediekongen Leo Kirch, hvis fallit det er blevet antydet, at hun spillede en rolle i.

Udadtil fremstår Friede Springer som den blide kvinde, der gjorde alt for sin mand. »Han ønskede min fulde opmærksomhed,« udtalte hun i 2012 til Die Welt. Hun udtaler sig iøvrigt sjældent til andre end sine egne titler.

Privat beskrives hun som modig og videbegærlig. Kredsen omfatter forbundskansler Angela Merkel og tidligere Volkswagen-formand Ferdinand Piëch, hvis hustru Ursula i øvrigt også begyndte som sin mands barnepige og en periode sad i Volkswagens bestyrelse.

Selv betegner Friede Springer kampen for at bevise sig – især over for mandekredsen omkring Axel Springer – som ofte hård og fortvivlende. I dag tvivler ingen på, at hun har truffet de rigtige beslutninger for forlaget, bl.a. at gå den digitale vej.

Om TV-vejen også er den rigtige, vil vise sig. Men Friede Springer er ikke typen, der ser sig tilbage.

»Så lever man i fortiden.«