Barfoed: Tinglysningen er der, hvor den skal være

Den digitale tinglysning har nu opfyldt målsætningen, og antallet af matrikulære sager, der afventer behandling er på et ganske lavt niveau. Det største problem er nu manglende forventningsafstemning, påpeger justitsminister Lars Barfoed (K)

Justitsminister Lars Barfoed (K). Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Igen i dag er den digitale tinglysning på dagsordenen på Christiansborg. Justitsminister Lars Barfoed (K) måtte i et åbent samråd forklare, hvordan status er på uekspederede matrikulære sager hos Tinglysningsretten.

Justitsminister Lars Barfoed (K) understreger, at tinglysningen nu kører efter målsætningen, og at 95 pct. af alle sager ekspederes inden for ti dage.

”Hvis vi ser på antallet af sager, som afventer behandling, så ligger vi faktisk på et ganske lavt niveau – og derfor er vi også der, hvor vi skal være,” siger Lars Barfoed.

Læs også: Den digitale tinglysning er "verdensklasse"

Men det er ikke godt nok for Socialdemoktraterne.

”Jeg havde en forventning om, at det, at Tinglysningsretten meldte, at de var nået i mål, betød, at der rigtigt, rigtigt grimme sager var væk. At de mange bunker var væk, og vi ikke længere havde sager, hvor man kunne stå tilbage og sige: ”Det ser ikke så godt ud.” Det må vi bare konstatere, at det i hvert fald ikke er tilfældet,” siger forbrugerordfører Benny Engelbrecht (S).

Han henviser til, at flere organisationer den sidste uge i Berlingske Business har påpeget, at de lange ventetider i tinglysningssystemet har alvorlige økonomiske konsekvenser for de borgere, der kommer i klemme. En situation, som justitsministeren også har lagt mærke til.

”Man kan jo så spørge, hvorfor oplevelsen af, hvor lang tid det tager at behandle en sag,  kan afhænge af øjnene, der ser. Fordi det virker unægtelig sådan. Jeg får i hvert fald ikke så få henvendelser fra borgere, som er berørt af denne her sag, ” siger Lars Barfoed (K)

For høje forventninger

Han understreger, at en del af problematikken kan tilskrives manglende afstemning mellem målsætning og forventninger.

”Men først og fremmest tror jeg, det er meget væsentligt at gøre sig klart, hvad det egentlig var, at målsætningen var. Nemlig, at der på intet tidspunkt har været tale om, at alle sager skulle kunne ekspederes straks. Målsætningen om behandling inden for ti dage har vedrørt 95 pct., men altså ikke 100 pct. af sagerne,” siger Lars Barfoed.

Justitsministeren påpeger derudover,at det kan give problemer i for hold til den forventede ekspeditionstid, hvis brugerne ikke skelner mellem den egentlige tinglysningsekspeditionstid, og hvad der vedrører nogle andre skridt i processen . Det kunne f.eks. være at indhente dommerattester, hvilket der, som det kom frem i dagbladet Børsen onsdag, er lang ventetid på netop nu.

”Det er min opfattelse, at det ofte forholder sig sådan, at flere i tingysningsmæssig henseende enkeltstående ekspeditioner bliver opfattet som et samlet forløb,” siger Lars Barfoed (K) og fortsætter:

”Målsætningen om at behandle inden for ti dage vedrører jo ikke den samlede pakke. Det vedrører den enkelte ekspedition.”