Baresso-stifter om salget: Jeg vidste ikke, de ville ændre brandet

Kenneth Luciani solgte i 2015 hjertebarnet – kaffekæden Baresso – til et investeringsselskab, som lod det lade livet til fordel for et andet brand. I sæsonens sidste afsnit af »Succes Kriteriet« svarer han på, om han fortryder beslutningen.

Stifter af Baresso Kenneth Luciani er gæst hos pod-cast­vært Ane Cortzen. Foto: Niels Ahlmann Olesen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da Kenneth Luciani for 17 år siden stiftede kaffekæden Baresso, var det ikke alle i omgangskredsen, som forstod, at han skulle være iværksætter. Indtil da havde han tilbragt størstedelen af sin karriere i forretningsverdenen hos handelsselskabet Det Østasiatiske Kompagni. Men efter 20 år i Asien vendte Kenneth Luciani i 1999 tilbage til Danmark, og med sig i bagagen havde han en drøm om at skabe en ny kaffekultur i Danmark.

»Jeg havde altid drømt om at starte noget selv. Jeg var 45 år på det tidspunkt, og hvis jeg ikke skulle sidde tilbage som 60-årig og tænke, at jeg aldrig fik prøvet det, så var det nu eller aldrig,« fortæller Kenneth Luciani i ugens afsnit af podcasten »Succes Kriteriet«.

Da han i foråret 2000 åbnede den første Baresso Coffee på Højbro Plads i København, var kaffe noget, man drak derhjemme, og meget sjældent noget, man tog med sig på farten. Baressos succes afhang derfor af, at der blev udbredt en ny kultur blandt danskerne, hvor morgenkaffen blev drukket ude. Men det skulle vise sig at være nemmere sagt end gjort.

»Efter seks måneders forberedelse åbnede vi den første kaffebar, og der kom ingen gæster. Det var, hvad enhver entreprenør forbereder sig på, men også enhvers værste mareridt,« lyder det fra Kenneth Luciani, som også fortæller, at en af deres første gæster var en halvberuset svensker, der troede Baresso var et morgenværtshus.

Find alle udsendelser fra Berlingske Business i din podcast-app og Apple TV, på Spreaker.com eller via iTunes. Podcast fra Berlingske Business er sponsoreret af Nordea.

Et vemodigt salg

Baresso Coffee voksede sig efter en hård begyndelse større og større, og efter 15 år stod Kenneth Luciani med 50 kaffebarer, 550 ansatte og fem mio. besøgende om året. Det blev en så god forretning, at kæden i sommeren 2015 blev solgt til det tyske investerings­selskab Jab Holding. Et salg, der slet ikke var planlagt. Kenneth Luciani havde i stedet en plan om at udbrede Baresso til resten af landet med 30 nye kaffebarer inden for fem år. Men det kostede ham to-tre mio. kr., hver gang en ny kaffebar skulle åbnes, og der skulle rejses kapital. Her bød Jab Holding sig til.

»Vi valgte at sælge til dem, fordi de havde store ambitioner inden for kaffe, tænkte langsigtet, og det ville være et godt hjem for mine kolleger. Det negative var, at det hed: alle aktierne eller ingenting,« fortæller Baresso-stifteren.

Det endte derfor med et salg frem for en investering. Jab Holding havde få uger inden også opkøbt den svenske kaffekæde Espresso House. De to kæder blev lagt sammen, og Baresso-brandet måtte lade livet. Og dét træk kom bag på Kenneth Luciani.

»Jeg vidste ikke, de ville ændre brandet dengang. Og jeg er glad for, at jeg ikke skulle tage stilling til det på det tidspunkt, for så ved jeg ikke, hvordan følelserne havde spillet ind,« fortæller han.

Tanken om, at hans livsværk er væk, har krævet noget tid at vænne sig til. Men den dag i dag mener han stadig, at han solgte til de rigtige mennesker, som kunne bringe kaffekæden skridtet videre. Han ville dog ønske, at Baresso-navnet stadig kunne ses i gadebilledet.

»Jeg kan godt forstå deres rationale med kun at have ét brand, men personligt havde jeg helst set Baresso-brandet fortsætte. Det var meget, meget vemodigt, og det er det faktisk stadigvæk,« fortæller han.

Andre medvirkende

Denne uges business angel er Maria Sundlöf, som i foråret kastede sig ud i livet som investor. Hun regner med at investere i fem-ti virksomheder inden for det næste års tid og investerer helst i softwareudvikling til virksomheder, forretningssystemer og kunstig intelligens.

Til slut i podcasten giver Nordeas eksperter gode råd til iværksættere. I dette afsnit er det Stig Østrup-Møller, chefrådgiver i Nordea, som giver sit bud på de overvejelser, man skal gøre sig, inden man fusionerer med eller sælger til en anden virksomhed og dermed fralægger sig retten til at bestemme.

Find alle udsendelser fra Berlingske Business i din podcast-app og Apple TV, på Spreaker.com eller via iTunes. Podcast fra Berlingske Business er sponsoreret af Nordea.