Barclays trækker sig ud af CIBOR

Den engelske storbank Barclays trækker sig som stiller af den omdiskuterede danske rente CIBOR.

Foto: ANDY RAIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Storbanken Barclays vil ikke længere være med til at fastsætte den omstridte rente CIBOR, som bestemmer renten for lån for omkring 500 mia. kr. Det erfarer business.dk. Over middag torsdag bekræfter Finansrådet, at den britiske storbank trækker sig med virkning fra 27. august.

Netop Barclays er involveret i skandalen med manipulation af den britiske pengemarkedsrente LIBOR, som under finanskrisen blev holdt kunstigt lavt. Storbanken er allerede idømt en milliardbøde for at manipulere med renten. Ifølge business.dk's oplysninger er det denne skandale, der får den gigantiske investeringsbank til at trække sig fra stillelsen af den danske rente. Barclays skulle efter sigende være i overvejelser om at trække sig fra stillelsen af alle de såkaldte IBOR-renter.

Når Barclays trækker sig ud af CIBOR-stillelsen, vil det ændre på hele beregningen af den danske rente. Først og fremmest bliver der færre banker til at fastsætte renten - før var der otte, men nu vil der kun være syv.

Det betyder, at renten teoretisk set bliver lettere at manipulere. Samtidig vil det ifølge business.dk's oplysninger betyde, at beregningen af CIBOR ændres. I dag fratrækkes de to højeste og de to laveste bud, før der laves et simpelt gennemsnit af de resterende fire bankers indberetninger. Også det bekræfter Finansrådet nu.

Med syv CIBOR-stillere vil beregningen formentlig ændre sig, så kun det højeste og laveste bud tages ud af beregningen, før der laves et gennemsnit af de fem tilbageværende indberetninger - og det vil så være CIBOR-renten.