Banktop afviser ansvar for 900 millioner

Amagerbanken handlede i lodret strid med sin egen kreditpolitik, siger Finansiel Stabilitet i retssag om store tab.

Amagerbanken handlede i lodret strid med sin egen kreditpolitik, siger Finansiel Stabilitet i retssag om store tab. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2013) Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Kun rigmanden Karsten Ree og et par andre var mødt op som tilhørere, da en retssag om tab på 900 millioner kroner i Amagerbanken begyndte onsdag.

Grundlæggeren af Den Blå Avis tabte 800 millioner kroner i forsøget på at redde den store bank. Men han forlod Retten i Lyngby i sin lyseblå sportsvogn efter i et par timer at have lyttet til advokaternes indledende taler.

Og fra starten gjorde de en del ud af, hvad sagen ikke handler om. For eksempel er der ikke tale om berigelse.

»Ingen af de sagsøgte har melet deres egen kage, der var intet kammerateri,« fastslog Søren Lundsgaard, som repræsenterer den tidligere bestyrelsesformand, N. E. Nielsen.

»Denne sag handler ikke om Amagerbankens konkurs,« lød det fra en af Finansiel Stabilitets advokater, Jens Rostock-Jensen.

Derimod påstår det statslige selskab, der griber fat i banker, som er på vej ud over kanten, at ledelsen optrådte uansvarligt i forhold til tre konkrete engagementer.

Det gælder for eksempel Østerfælledparken, hvor Amagerbanken holdt hånden under ejendomshandlerne Hans Henrik Palm, Henrik Ørbekker og Olav Damkjær-Classen. Alene denne forretning kostede banken 801 millioner kroner.

»De sagsøgte valgte at fortsætte et utraditionelt engagement, der var i strid med bankens egen kreditpolitik,« sagde Finansiel Stabilitets advokat.

Den var formuleret med disse ord: "Banken ønsker ikke at påtage sig risici for drift af andres virksomhed." Alligevel var det præcis det, der skete, hævder det statslige selskab.

Men samtlige sagsøgte forlanger frifindelse. Domstolene bør være forsigtige med bagklogt at slå ned på fejl, lød det - hvilket netop var signalet sidste år fra Østre Landsret, da der blev afsagt dom i den første af syv store retssager.

Bestyrelsesformand N. E. Nielsen mener, at retsopgøret er spild af penge og tid. Han anslår, at alene sagen om Amagerbanken samlet kan komme til at koste en kvart milliard kroner.

»De penge kunne være brugt meget bedre,« sagde han i en pause.

Dommen ventes at blive afsagt næste efterår.