Bankskat ville ryge videre til kunderne

Faren for øget bankskat er drevet over med det nye regeringsgrundlag, og Finansrådet er lettet.

Jørgen Horwitz fra Finansrådet glæder sig over, at den nye regeringen har droppet at øge bankskatten. Til gengæld advarer han mod en fælleseuropæisk bankskat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Germund
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bankernes interesseorganisation Finansrådet ånder lettet op ved udsigten til at slippe for den ekstra bankskat på to mia. kroner, som Helle Thorning-Schmidt og Co. ellers havde varslet.

For de ekstra milliarder oven i den eksisterende såkaldte lønsumsafgift på omtrent fire mia. kroner, som bankerne hvert år betaler til staten, ville sende chokbølger gennem dansk økonomi. Det mener Finansrådets direktør Jørgen A. Horwitz, der er tilfreds med, at den øgede afgift er røget ud af SRSF-regeringens skrevne grundlag.

"For hver en krone, bankerne skal betale ekstra, forringer det konkurrenceevnen for danske virksomheder. Regningen går videre til erhvervs- og private kunder, og det betyder et fald i beskæftigelsen og mindre privat forbrug," siger han til Business.dk.

Jørgen A. Horwitz glæder sig over den nye regerings erkendelse af, at erhvervslivet skal vokse og at en dansk enegang på højere bankskat ikke er vejen frem. Han advarer samtidig mod en europæisk bankskat, fordi det vil skade bankernes - og dermed virksomhedernes - konkurrenceevne i forhold til resten af verden.

"Hvis der skal være en skat, er det en forudsætning, at den bliver global. Europæisk økonomi er ikke i en form, hvor den kan tåle en særlig bankskat, det er uundgåeligt, at det vil koste arbejdspladser. Men hvis alle virksomheder globalt bliver beskattet på de finansielle transaktioner, vil det ikke flytte arbejdspladser," siger direktøren, der dog ikke tror, at en global skat bliver virkelighed efter at USA fornylig skød den til hjørne.

Den såkaldte lønsumsafgift indebærer, at bankerne betaler 10,5 procent af sine samlede lønomkostninger i skat. Sidste år lå afgiften på 9,13 procent og ifølge Finansrådet vil stigningen til de 10,5 procent, der trådte i kraft ved nytår, betyde 500 millioner ekstra til staten i 2011.