Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Sagen om Tønder Bank har fået bankrevisorerne op af stolen. Den pågældende revisor, der gav Tønder Bank en blank påtegning kort tid før, banken gik konkurs, har efterfølgende været genstand for voldsom kritik og har truslen om en politianmeldelse hængende over hovedet. Og den tur gennem møllen ønsker ingen andre revisorer sig. Derfor har de for alvor strammet op i deres revisionsarbejde i bankerne.
Kæmpe nedskrivninger præger de fleste banker, der i disse uger fremlægger deres årsregnskaber, og det skyldes i mange tilfælde, at revisorerne har fundet den store lup frem, mener Nicholas Rohde, bankanalytiker fra Niro Invest.
»En del kan formentlig tilskrives det, der skete i Tønder Bank. Jeg tror, at revisorerne i diverse banker er begyndt at stramme skruen lidt overfor, hvad de kan acceptere, og hvad de ikke kan acceptere,« siger han.
BDO har lært lektien
Det var revisionsselskabet BDO Scanrevision, der reviderede og blåstemplede Tønder Banks regnskab, og hos BDO bekræfter bestyrelsesformand Henrik Brünings, at de har taget en snak med deres revisorer, efter at Erhvervsstyrelsen er begyndt på en tilbundsgående undersøgelse af revisionsarbejdet i den krakkede bank.
»Det er klart, at når der er sager som denne, er det naturligt – og det har vi også gjort i denne sag – at sammenkalde alle vores pengeinstitutrevisorer og gennemgået de forhold, som Erhvervsstyrelsen har påpeget, så vi sikrer os, at den viden er kendt blandt vores øvrige revisorer, der arbejder med pengeinstitutter,« siger Henrik Brünings.
Det gælder blandt andre BDO-revisoren Ole Østergaard, der sammen med Deloitte har revideret Østjydsk Banks seneste årsregnskab. I regnskabet skriver revisorerne, at der i forbindelse med regnskabsaflæggelsen er foretaget en supplerende gennemgang og vurdering af en beløbsmæssigt meget betydelig del af den samlede udlånsmasse, hvilket har givet anledning til en række yderligere nedskrivninger. Banken måtte herefter overraskende nedskrive hele 364 millioner kroner, hvilket medførte et underskud efter skat på 154 millioner kroner.
Grundig gennemgang i Vordingborg
Senest har Vordingborg Bank i mandags måttet udskyde regnskabet, fordi revisorerne i en række stikprøver har fundet grund til yderligere nedskrivninger. Sammen med ledelsen er de nu gået i gang med at gennemgå engagementerne med en tættekam, og der er ikke noget af betydning, der smutter uden om revisorernes lup.
Således forklarer bestyrelsesformand og konstitueret direktør Morten Lynge Andersen, at de gennemgår engagementer helt ned i størrelsen en-to millioner kroner.»Vi tager selvfølgelig engagementerne oppefra og ned, og så går vi længere og længere ned. Når nu vi er i gang, vil vi til bunds. Vi går i hvert fald så langt ned, at jeg tror, at man vil kunne sige, at revisorerne har et rigtig godt revisionsbevis,« siger han.
Tønder Bank-sagen, der altså indledte opstramningen blandt bankrevisorerne, er i øjeblikket ved at blive undersøgt af Erhvervsstyrelsen, der forventer at komme med en konklusion inden udgangen af februar. Samtidig er Finanstilsynet ved at undersøge, hvorvidt der er grundlag for at politianmelde revisoren.
Og endelig er Folketinget i gang med at behandle et lovforslag fra erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF). Et lovforslag, der skal stramme reglerne for revisorer af finansielle virksomheder, som Berlingske Business afdækkede mandag.