Bankregnskaber ikke for sarte sjæle

Bankernes halvårsregnskaber vil næppe være munter sommerlæsning. De har erhvervskunder, som går konkurs og privatkunder uden arbejde – og så har de lånt alt for meget ud til begge grupper.

Foto: AFP.
Læs mere
Fold sammen
Det gælder såvel de danske som de store internationale banker, og derfor vil store tab og hensættelser præge regnskaberne, men tiden med finanskrisens hemmelighedskræmmeri synes at være ovre.

»Jeg tror ikke, at bankerne gemmer på noget. De ved også godt, at tiderne er dramatiske, og vi kommer til at se store tab,« siger aktiestrateg i Jyske Bank, Per Hansen.

Tirsdag eftermiddag lægger den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs ud med sit halvårsregnskab, og senere på ugen følger de øvrige store internationale banker med Bank of America og Citigroup som de største på fredag. Trods udsigten til store tab ventes bankerne dog ikke at præsentere katastroferesultater.

»Jeg tvivler på, at de amerikanske bankregnskaber kommer til at betyde det helt store, for meget er ventet på forhånd. På den ene side vil de vise fortsat større tab og hensættelser, men på den anden side er deres rentemarginal også steget,« siger Per Hansen.

Han bemærker, at bankerne gennem de seneste år har lånt penge ud til renter, der ikke afspejler den risiko, de har taget, Nu justerer de prisen op i form af en højere rentemarginal, og det må kunderne bare vænne sig til.

Mindre banker rammes
Først til august kommer regnskaberne fra de danske banker, dog med Nordea, der kommer tirsdag i næste uge, som undtagelsen. Her ventes tendensen med store tab og hensættelser at være den samme.

»Vi mangler stadig at se effekten fra udviklingen i konkurser blandt de små og mellemstore erhvervsvirksomheder, hvor tal fra Danmarks Statistik har vist en stigende tendens de seneste måneder. Det er ikke slået igennem i bankernes hensættelser endnu,« siger aktieanalytiker Frederik Meinertsen fra Handelsbanken.

Han tilføjer, at især de små og mellemstore banker vil blive ramt, fordi de typisk har forholdsvis mange små og mellemstore virksomheder blandt deres kunder. Det er dog ikke så meget størrelsen af hensættelserne som udviklingen i dem, analytikeren vil rette sine øjne imod.

»I første kvartal kiggede vi på niveauet i hensættelserne, men nu handler det om trenden. Det stod klart efter første kvartal, at bankerne bruger forskellige metoder til at opgøre og bogføre hensættelserne. Derfor vil trenden betyde mere end det absolutte niveau,« forklarer Frederik Meinertsen.

Mere plads til de store
Bortset fra selve bankdriften med rentemarginaler og hensættelser, vil bankerne også blive skilt i skidt og kanel alt efter størrelsen af deres handelsafdeling. Det er typisk store banker, som har en handelsafdeling af betydning, og den omfatter mere end kundernes handel med aktier og obligationer. For eksempel er det her, de store virksomheder sikrer sig mod udsving i valutakurser og renter, og der er ingen tvivl om, at det har været en god forretning i årets første halvdel.

»Blandt de større danske banker forventer vi, at Danske Bank og Nordea fortsat vil rapportere flotte handelsindtægter. Det skyldes blandt andet, at flere internationale banker har trukket sig ud af det nordiske marked, for at koncentrere sig om deres eget hjemmemarked under krisen. Kombineret med højere efterspørgsel på afdækning og andre finansielle ydelser forventer vi om end faldende, så stadig høje handelsindtægter hos de største af bankerne herhjemme,« siger Frederik Meinertsen.