Bankpakker kan forgylde staten

Bankpakkerne kan ende som en udmærket forretning. Ikke kun for de banker, der redder liv og lånevirksomhed, men også for staten og for danskerne.

Læs mere
Fold sammen
Og det på trods af, at staten stadig risikerer at tabe 112 mia. kr., ifølge beregninger foretaget af dagbladet Børsen på baggrund af tal fra EU-Kommissionens opgørelse over tiltag inden for finanssektoren - et beløb der svarer til 6,4 pct. af Danmarks bruttonationalprodukt i 2008.

Ifølge regnestykket er danskerne, selv uden bankpakke I's gigantiske forsikring af hele sektoren - der satte kongeriget Danmark ind som garant for 2,6 gange landets bruttonationalprodukt - stadig i fare for at tabe stort. Men så galt går det formodentlig ikke. Det ser nu snarere ud til, at staten kan ende med et overskud.

»Inden månedens udgang kommer vi med et regnskab for perioden frem til udgangen af juni måned. Men jeg tror ikke, at det er nogen hemmelighed, at hvis tabet på de banker, der er gået ned, er mindre end 10 mia. kr., så bliver alle tab betalt af finanssektorens garanti,« siger Henrik Bjerre-Nielsen, adm. direktør i Finansiel Stabilitet, og fortsætter:

»Så har staten altså modtaget en garantiprovision på op til 15 mia. kr. Men så har man altså også løbet en risiko.«