Bankpakke vil forgylde bankaktionærer

I håbet om en gavmild bankpakke, der vil begunstige aktionærer i store og mellemstore banker, stiger bankaktierne i disse dage.

Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix. Danske Bank-aktien er steget ca. 20 procent siden nytår.
Læs mere
Fold sammen
Den seneste tids spekulationer om den kommende bankpakke II får markedet til at håbe på en gavmild gave fra politikerne og sender bankaktierne i vejret.

Siden nytår er Danske Bank-aktien steget 21 procent, ligesom Amagerbanken fredag middag var steget 13,5 procent, Fionia 18,7 procent og SparNord 6,7 procent på dagen.

Risikoen til staten
Overfor Nyhedsbrev for Bestyrelser vurderer en række topchefer i den finansielle sektor, at kursstigningerne afspejler en forventning om, at politikerne kommer frem til en bankredningspakke, hvor bankaktionærerne bliver begunstiget på den måde, at der flyttes risici fra bankerne over på de statslige finanser - ved at bankerne får tilført ansvarlig kapital på meget attraktive vilkår. Det skriver epn.dk.

Realiteten er nemlig, at bankerne i dagens markedsmiljø slet ikke kan tiltrække ansvarlig kapital, og derfor vil det blive opfattet som en begunstigelse af bankerne, hvis staten tegner ansvarlig kapital i bankerne på trods af en merrente.

Således opfattes det som spil fra galleriet, når Nationalbankdirektør Nils Bernstein i den netop offentliggjorte rapport om ”Finansiel Stabilitet” (fremskyndet til lige før forhandlingerne om bankpakken) skriver, at der bør tilføres kapital på ”markedsmæssige vilkår”, skriver netavisen.