Bankpakke kvæler Finanstilsyn

Finanstilsynet har ikke folk nok til at sikre en ordentlig kontrol med milliarderne i en ny bankpakke, som Folketinget starter forhandlingerne om i dag.

Foto: Torben Åndahl/Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
Folketingets partier tager senere torsdag fat på at få en ny bankpakke forhandlet hjem. Men allerede inden partierne mødes for at sikre de danske banker milliarder af kroner til udlån, advarer Finanstilsynet om, at man ikke har folk nok til at sikre, at de mange penge bliver brugt efter hensigten. Det skriver Politiken.

Finanstilsynet holder øje med landets 140 pengeinstitutter. Og de er også med til at administrere den første bankpakke fra efteråret, der havde til formål at garantere danskernes sparepenge i tilfælde af bankkrak.

Hvis myndighederne skal sikre, at pengene udelukkende ender hos de sunde og veldrevne banker, som regeringen har lagt op til, kræver det, at tilsynet får et klart billede af det enkelte pengeinstituts solvens. Solvens er udtryk for den mængde kapital, banken har i ryggen som stødpude mod uforudsete tab, og Finanstilsynet foretager af og til inspektioner af bankerne, hvor også solvensen vurderes.

Men kontorchef i Finanstilsynet Thomas Brenøe understreger, at en inspektion af et pengeinstitut kan være en kompliceret opgave, som kan tage fra fire dage og helt op til fire uger og involvere flere medarbejdere:

"Så det er ikke realistisk, at man kan foretage grundige inspektioner af alle bankerne i løbet af det næste halve års tid," siger Thomas Brenøe til avisen.

Lang ventetid
Det er en kompliceret og langvarig proces at få klarlagt en banks solvens. Derfor vil det være umuligt for myndighederne med de nuværende ressourcer at få vurderet bankernes solvens inden for den nærmeste tid, hvilket vil være nødvendigt, hvis de mest nødlidende banker skal overleve.

"Hvis Folketinget ender med at vedtage en bankpakke, hvor det er et adgangskrav, at bankernes solvensbehov er kontrolleret af en offentlig myndighed, så er det næppe noget, der kan ske inden for en overskuelig tid, "siger Thomas Brenøe.

Ifølge Finn Østrup, der er professor i finansiering ved Handelshøjskolen i København, CBS, vil en ny bankpakke sætte myndighederne på en hård opgave.

Han mener, man kan risikere, at tilsynet lukker banker, der ikke er i farezonen for at være på den sikre side. Derfor foreslår han, at man etablerer et helt nyt kriseberedskab af uafhængige folk med stor ekspertise såsom fagfolk og repræsentanter fra erhvervslivet til at administrere den nye bankpakke.

Finanstilsynet fik med den første bankpakke tilført 10 millioner kroner årlig ekstra til øget tilsyn med bankerne, men hvis det nu også skal kontrollere den nye bankpakke, kræver det altså - ifølge tilsynet selv - endnu flere ressourcer.

Ritzau