Bankpakke 4 hastet igennem

Den nye bankpakke blev forsøgt hastet igennem på blot én uge, og nu er den en realitet. Den usædvanlige proces nærer spekulationer om akutte problemer i banksektoren.

Frank Aaen (Ø) blandede sig kraftigt i debatten i går og ville gerne have svar på, hvor meget staten kan miste på Bankpakke 4. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I går fik de danske banker endnu en pakke - den fjerde på lige så mange år - men i modsætning til tidligere er den hastet igennem som et såkaldt aktstykke og det midt i en valgkamp.

Det ville endda være gået endnu hurtigere med at få bankpakken igennem, hvis ikke dens eneste politiske modstander i form af Enhedslisten og finansordfører Frank Aaen havde stillet spørgsmål til økonomien i foretagendet og dermed forsinket beslutningen.

Et akut problem?

Hastværket og den usædvanlige model, hvor man ikke som førhen ændrer i lov om finansiel stabilitet, men i stedet udarbejder et aktstykke, efterlader et indtryk af, at pakken skal adressere et akut problem. Ministeriet lægger da heller ikke skjul på, at den skulle igennem omgående.

»Aktstykket oversendes nu af hensyn til hurtigst muligt at imødegå den usikkerhed, den fornyede uro på de finansielle markeder har skabt, og for at sikre fortsat tillid til den danske finansielle sektor,« hedder det direkte i aktstykke 181, der dermed selv giver begrundelsen for hastebehandlingen.

Det skal ses på baggrund af, at økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) selv fortalte ved den indledende præsentation af bankpakken 12. august, at han har en liste fra Finanstilsynet med navnene på en række banker, der hurtigt kan komme i problemer.

Hastigheden, hvorved Bankpakke 4 er kommet igennem lovmøllen, er da også ganske bemærkelsesværdig: Torsdag 25. august melder forligskredsen bestående af regeringen, Socialdemokraterne, SF, Radikale, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti, at den er blevet enig om en aftale.

Allerede mandag 29. august fremsender Brian Mikkelsen ekstraordinært et aktstykke til Finansudvalget - der, som Business skrev i går, er selve Bankpakke 4 - hvilket ikke har givet embedsværket meget mere end en forlænget weekend til at omforme den politiske aftale til faktiske regler.

Blot tre dage senere, 1. september, skulle aktstykket så have været behandlet i Finansudvalget, hvilket vil sige kun en uge efter, at aftalen var på plads.

»Det er bekymrende«

Men da blandede Frank Aaen sig. Han ville nemlig blandt andet have svar på, hvor meget staten kan miste på Bankpakke 4, der giver mulighed for at udstede nye statsgarantier til banker og konvertere allerede afgivne garantier til indskud som led i en redning af nødlidende banker.

Han har dog blot fået som svar, at staten ikke risikerer mere, end den allerede har sat på spil med tidligere garantier, og han raser derfor over hastebehandlingen af pakken:

»Hastværket er oplagt begrundet i, at der er en bank, der kan risikere at komme i problemer på denne side af valget. Desto mere bekymrende er det, at Brian Mikkelsen hverken har kunnet sige, hvor mange milliarder kroner staten risikerer at miste på den nye bankpakke, eller hvor meget staten har mistet i skatteindtægter på bankpakkerne hidtil. Ingen andre i Folketinget stiller spørgsmål til det her, og så svarer det til at udskrive en blankocheck til bankerne,« siger Frank Aaen.INFOshop: Her er bankerne værd at kaste penge efter