Banknordiks topchef anser transformationen i Danmark for gennemført

Banknordik er i mål med sin transformation af bankaktiviteterne i Danmark og er sammen med et frasalg af den islandske forsikringskoncern Vörður blevet en noget mere fokuseret finanskoncern.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Erhvervsforretningen vil fremover alene koncentrere sig om Nordatlanten - det vil sige Færøerne og Grønland. Desuden har Banknordik forsikringsaktiviteter på Færøerne og sin danske og nordatlantiske privatkundeforretning.

- Nu er vi, hvor vi skal være. Der mangler kun 10-15 pct. af erhvervsområdet i Danmark. Vi var næsten 90 pct. i mål ved årsskiftet, og risikoen i den forbindelse er nu meget begrænset, så vi betragter os selv som værende kommet i mål, siger Banknordiks administrerende direktør, Árni Ellefsen, til Ritzau Finans.

Fremadrettet anser han af samme grund bankens risiko for reduceret, og direktøren venter også større større stabilitet i indtjeningen.

BRED PROGNOSE

For 2017 spiller Banknordik dog ud med en relativt bred prognose. Der ventes et resultat før nedskrivninger, engangsposter, kursreguleringer og skat i niveauet 150 til 190 mio.kr.

- Man skal huske på, at vi også har et forsikringsselskab i bøgerne. Vi har et datterselskab på Færøerne med skadesforsikring, og der kan en storm rykke en 10-15 mio. kr. over en nat, så det er en af årsagerne til, at vi nok har et lidt bredere spænd, end et pengeinstitut ellers ville have, siger Árni Ellefsen.

Storme ramte eksempelvis Færøerne omkring juletid og medførte store ødelæggelser og erstatninger samt en nedjustering af forventningerne. Selve Banknordiks resultat for 2016 endte dog på 179 mio. kr. opgjort før nedskrivninger, kursreguleringer og engangsposter, og ramte dermed i toppen af det nedjusterede interval på 165-180 mio. kr. og også inden for det oprindelige interval på 175-200 mio. kr.

- Havde vi kendt de endelige tal på det tidspunkt, så havde vi ikke behøvet at nedjustere efter stormene på Færøerne. Det er selvfølgelig glædeligt, og det skyldes bankdriften, hvor der har været lidt mere aktivitet, begrunder Árni Ellefsen.

UDBYTTEPLAN MÅ VENTE

For regnskabsåret 2016 kan Banknordiks aktionærer se frem til et markant udbytte på sammenlagt 300 mio. kr. eller 30 kr. per aktie. Heraf er 6 kr. et ordinært udbytte, mens 24 kr. er et ekstraordinært udbytte som følge af den strategiske transformation af banken.

Oprindeligt havde ledelsen ellers varslet et ekstraordinært udbytte på 30 kr., men på grund af Finanstilsynets såkaldte NEP-krav (principper for håndtering af nedskrivningsegnede passiver, red.), har bestyrelsen valgt at styrke kapitalgrundlaget med 60 mio. kr.

Det sker som en forberedelse til fremtidens strengere kapitalkrav, især på grund af Banknordiks klassificering som Sifi-institut på Færøerne, hvor banken er systemisk vigtig for det finansielle system.

- Finanstilsynet meldte nogle foreløbige principper ud i januar, og der kan måske komme nogle korrektioner i løbet af året. Det vil få betydning for, hvilken solvensmålsætning vi skal have og dermed også hvilket udbytte, vi kan betale fremadrettet. Men indtil videre holder vi fast i vores udbyttepolitik. Det vil sige 40 pct. af årets resultat, siger Árni Ellefsen.