Bankledelse kritiseres for dobbeltrolle

Danske Andelskassers Bank har indsat ledende medarbejdere i bestyrelserne for de fonde, som ejer størstedelen af banken.

Foto: Henning Bagger
Ledelseskonstruktionen i Danske Andelskassers Bank møder kritik fra flere eksperter.

Bestyrelserne i de fonde, som ejer mere end to tredjedele af banken består nemlig i vid udstrækning af bankens chefer. Det skriver Jyllands-Posten.

»Det er uheldigt, at der er sammenfald mellem bankledelsen og fondsbestyrelserne,« siger Anders Drejer, professor i ledelse på Aalborg Universitet.

Bestyrelserne i fondene består af den lokale regionsdirektør, den lokale filialdirektør samt tre tidligere medlemmer af repræsentantskaberne i de tidligere andelskasser, som fusionerede til Danske Andelskassers Bank i 2011.

Bekymringen går på, om aktionærerne i praksis er sat uden for indflydelse.

»Med en bestyrelse på fem medlemmer, hvoraf tre kommer fra repræsentantskabet i den tidligere andelskasse, er loven overholdt. Men mon ikke banken med filialdirektøren og en regionsdirektør i bestyrelsen fortsat har den fuldt tilstrækkelige indflydelse i fonden? En lidt pudsig konstruktion er det i hvert fald,« siger Jørn Astrup, tidligere bankdirektør og oprydder efter EBH-bank til Jyllands-Posten.