Bankkrak skal kulegraves

Skandalen om krakket i Eik-koncernen vil blive grundigt kulegravet. Både storaktionær Eik Grunnurin og ledelsen vil blive undersøgt.

Foto: Torben Klint
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Morgenavisen Jyllands-Posten erfarer, at fonden Eik Grunnurin, der er storaktionær i Eik Banki, med stor sandsynlighed vil blive udsat for en granskning, akkurat som det var tilfældet med Ebh-Fonden i 2008 og 2009.

Sideløbende med den undersøgelse vil Finansiel Stabilitet have andre advokater til at undersøge, hvad der er gået galt i selve banken. Begge undersøgelser kan føre til et omfattende retsopgør med såvel bestyrelsen og direktionen.


Kristin Balle er direktør for Skráseting, der svarer til den danske erhvervs- og selskabsstyrelse og fører tilsyn med de erhvervsdrivende fonde på Færøerne. I 2009 fik hun gennemført en mindre undersøgelse af Grunnurin. Undersøgelsen førte til, at fonden fik en advarsel for at have betalt 40 mio. kr. for nogle værdiløse islandske bankaktier. I dag er fonden truende tæt på at gå i betalingsstandsning, og Skráseting er flere gange blevet opfordret til at få undersøgt, om fonden i andre tilfælde er blevet brugt som skraldespand for banken.


»Granskning er noget, som vi tænker på. Vi prøver at få klarhed over, hvilke muligheder vi har, og det er helt sikkert, at såfremt vi gør noget, vil vi bede en ekstern advokat om hjælp,« siger Kristin Balle til Jyllands-Posten.

Regeringen har flere gange garanteret, at alle de banker, der havner i Finansiel Stabilitet, skal undersøges for at få vurderet, om ledelsen kan gøres ansvarlig for krakkene. Det vil også ske i Eik Banki, oplyser bestyrelsesformand Henning Kruse Petersen.