Bankgebyrer slår rekorder

De danske banker skovler penge ind på gebyrer, og kunderne kan forvente yderligere stigninger.

Foto: Camilla Rønde

Kunderne betaler stadig flere gebyrer for at benytte deres bank, og i år ventes den samlede gebyrregning at passere 20 milliarder kroner, skriver Jyllands-Posten.

Kun en gang tidligere har regningen være så høj. Det var i 2007, da økonomien buldrede af sted, men siden er omfanget af bankernes forretning med kunderne skrumpet næsten 10 procent.

Efter et dyk i 2008 og 2009 er gebyrerne nu tilbage på alle tiders rekordniveau.

»Banker er almindelige virksomheder, der skal tjene penge, og i øjeblikket ligger sektorens indtjening på et meget lavt niveau. Derfor tror jeg, at danskerne godt kan se, hvorfor gebyrerne stiger,« siger Niels Storm Stenbæk, cheføkonom i Finansrådet, som er bankernes interesseorganisation.

Det er ifølge bankerne nærmest en bunden opgave at øge indtjeningen, og i den forbindelse er gebyrer, som rammer både privat- og erhvervskunder, blevet en stadig vigtigere indtægtskilde, hvilket skyldes, at den traditionelle bankforretning er presset af den beskedne efterspørgsel på at låne penge.

»Finanstilsynet og Nationalbanken kræver mere eller mindre, at indtjeningen stiger, for der er kommet nye krav om, at sektoren skal polstre sig bedre,« siger Niels Storm Stenbæk.

Gebyrer bruges derudover til at påvirke kundernes adfærd.

»Bankerne vil flytte kunderne til digitale løsninger, fordi de kan spare en masse penge på at lukke filialer,« siger Otto Friedrichsen, aktiestrateg i Formuepleje.

Og kunderne kan lige så godt vænne sig til høje gebyrer.

»Det vil være et tema fremover, for den traditionelle bankforretning vil stadig være under pres. Tendensen med at adfærdsregulere med gebyrer vil også fortsætte,« vurderer Otto Friedrichsen.