Bankfusioner er ikke altid lykken

Politikere, tilsyn og bankanalytikere taler i kor for færre danske banker. Men spor kan skræmme, for de seneste år har budt på en række fusioner, der er gået skævt eller har kostet den fortsættende bank dyrt. Tag blot disse tre:

Foto: CLAUS FISKER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fjordbank Mors

Banken blev dannet i november 2010 som en fusion mellem de to økonomisk trængte pengeinstitutter Morsø Bank og Morsø Sparekasse. De to havde i forvejen gennem en årrække opsuget et større antal små pengeinstitutter i Nordvestjylland. I månederne efter fusionen arbejdede banken på at nedbringe balancen, der blandt andet bestod af en række store landbrugs- og ejendomskunder, men i slutningen af juni 2011 betød nye krav om nedskrivninger fra Finanstilsynet, at banken pludselig manglede 700 millioner kroner i basiskapital. Og da det ikke lykkedes at finde pengene inden for den fastsatte tidsfrist, blev Fjordbank Mors 24. juni overdraget til Finansiel Stabilitet. Siden har flere lokale banker delt de sundeste dele mellem sig.

Forstædernes Bank

Efter 108 år som selvstændig måtte en hårdt presset Forstædernes Bank i september 2008 lade sig overtage af Nykredit, der købte bankens filialnet for 1,8 milliarder kroner. Overtagelsen har dog siden vist sig at blive særdeles kostbar for Nykredit. Dels købte realkreditkoncernen Forstædernes Bank lige inden, bankaktier for alvor faldt i kurs. Og dels har Nykredit siden måttet nedskrive over en milliard kroner på tab i banken.

Max Bank

Banken fusionerede i efteråret 2010 med den halvt så store Skælskør Bank, der havde fået staten som majoritetsaktionær efter massive nedskrivninger påtvunget af Finanstilsynet. Der var dog reelt tale om et fornuftsægteskab mellem to klemte banker. Max Bank, der har kørt med underskud i flere år, kæmper nu for at nedbringe balancen så meget, at den kan undgå at skulle refinansiere sine statsgaranterede lån, der udløber i 2013. Staten er fortst storaktionær.