Bankernes vagthund: »Vi har endnu ikke set den sidste finansielle krise«

Bankerne skal være forsigtige og sørge for at holde mange penge på kistebunden. For der kommer helt sikkert en ny krise igen, advarer Finanstilsynets direktør i en tale til landets lokalbankdirektører.

Finanstilsynets direktør, Jesper Berg, holdt torsdag tale i forbindelse med Lokale Pengeinstitutters årsmøde i Aalborg Kongres & Kultur Center. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vogt jer. Den sidste finansielle krise har ikke ramt os endnu.

Sådan lød budskabet fra Finanstilsynets direktør, Jesper Berg, der torsdag eftermiddag holdt tale foran 62 af landets lokale bankdirektører og andre interessenter i Aalborg Kongres & Kultur Center.

Finanstilsynsdirektøren henviste til, at bankerne fortsat er under et stort indtjeningspres. Det skyldes særligt, at renterne er negative, hvilket betyder, at bankerne i øjeblikket skal betale for at placere en stor del af danskernes formuer i banken.

Samtidig er bankerne stadig plaget af landbrugets aktulle udfordringer, hvor afregningspriserne på særligt svinekød og mælk er banket i bund. Det betyder, at mange landmænd i øjeblikket slet ikke tjener penge, og derfor kan mange ikke betale af på deres lån til banken.

På trods af det bør bankerne ikke slække på vilkårene, men skal væbne sig med tålmodighed og sørge for konstant at være tilstrækkeligt økonomisk polstret, da der også i fremtiden vil komme nye store problemer for banksektoren, påpegede Finanstilsynets direktør.

»Trods indtjeningspres er det vigtigt fortsat at være forsigtig, for vi har endnu ikke set den sidste finansielle krise i denne verden,« lød det fra Jesper Berg, der var inviteret til at holde tale i stedet for erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V), som i øjeblikket er på erhvervsfremstrød i Kina.

Jesper Berg redegjorde i øvrigt for, hvordan landets bankdirektører skal gribe kommende reguleringer an. Dette var også et af fokuspunkterne i formand for Lokale Pengeinstitutter Claus E. Petersens tale, da han tidligere på dagen var på talerstolen i Aalborg.

Her stak Claus E. Petersen i øvrigt til landets største pengeinstitut Danske Bank, der i høj grad satser på bankens innovationsenhed kaldet Projekt X, hvor nye betalingsløsninger som MobilePay skal blive opfundet og vende op og ned på banksektoren.

»Vi har ikke et kæmpestort hemmeligt X- eller Y-laboratorium til digital udvikling. Til gengæld er vi noget nær verdensmestre i samarbejde, og tæller man alle de gode kræfter sammen, bliver det til en hel lille hær,« lød det fra Claus E. Petersen.