Bankernes skjulte guldkalv

Blot i løbet af de seneste fire år har danskerne betalt op mod fire mia. kroner i gebyrer for at bruge Betalingsservice. »Absurd« og »enormt dyrt« lyder det fra forbruger-vagthund og erhvervslivet.

Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Næsten alle husstande i Danmark anvender Betalingsservice, når regningerne skal betales til forsikring, fagforening eller fitness.

Det koster hver eneste gang de danske forbrugere og virksomheder mellem fire og seks kroner – en beløbsstørrelse, der måske virker overkommelig.

Men samlet set løber regningen til de danske forbrugere årligt op i omegnen af en mia. kroner, som det i alt koster at bruge betalingsservicesystemet. En ekstraregning, der i flere år har været alt for dyr, lyder kritikken. Alligevel er der stort set intet sket.

»Vi mener, at betalingsservicesystemet bliver misbrugt til at opkræve urimeligt høje priser. Siden Konkurrencestyrelsen råbte vagt i gevær og gjorde opmærksom på problemet i januar 2011, har forbrugerne næsten betalt fire milliarder kroner i gebyrer. Det er jo helt absurd,« siger seniorøkonom i Forbrugerrådet Troels Holmberg, der peger på, at fortjenesten især kommer Nets og bankerne til gode.

Betalingsservice er i dag nærmest blevet allemandseje som erstatning for klassiske rudekurverter. En ny statistik fra Nationalbanken viser, at der i 2014 blev gennemført omkring 28 millioner flere betalinger via Betalingsservice end i 2009. Alligevel er stykprisen stort set ikke faldet med en øre.

Til sammenligning er prisen raslet ned på Dankortet, hvor politisk regulering har betydet, at stordriftsfordelene også kommer forbrugere og butikker til gavn.

Henrik Hyltoft, markedsdirektør i Dansk Erhverv, kalder prisen på Betalingsservice for »problematisk« og efterlyser mere konkurrence.

»Betalingsservice er blevet helt enormt dyrt og er for mange virksomheder en stor udgift. Det er entydigt, at betalingen til pengeinstitutterne og Nets’ indtjening over de seneste ti år er steget, samtidig med at omkostningerne er faldet markant. Det er et utroligt lukrativt marked,« siger han.

På Christiansborg melder politikere fra både rød og blå blok sig klar til at kræve indgreb.

»Det ser mildest talt voldsomt ud, og det er vigtigt at sikre, at der ikke tjenes ublu mange penge. Det ligner klart et område, hvor vi er nødt til at gribe ind, da området er helt uden konkurrence,« siger erhvervsordfører for SF, Steen Gade.

Nets og bankernes organisation Finansrådet afviser imidlertid, at prisniveauet er for højt.