Bankernes låneafslag på kriseniveau

På trods af den danske økonomis genoprejsning oplever virksomheder fortsat besvær med at få lån i banken.

På trods af den danske økonomis genoprejsning oplever virksomheder fortsat besvær med at få lån i banken. Dette er afspejlet i flere undersøgelser, blandt andet Nationalbankens udlånsundersøgelse, som viser en stramning af kreditstandarden efter 2014, som ellers bød på den første lempelse af vilkårene efter krisen. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø

Dette tvinger mange virksomheder til at lede efter alternativer til banken, som eksempelvis crowdlending og private investorer.

Det skriver Børsen.

Dette er afspejlet i flere undersøgelser, blandt andet Nationalbankens udlånsundersøgelse, som viser en stramning af kreditstandarden efter 2014, som ellers bød på den første lempelse af vilkårene efter krisen.

Dansk Erhvervs undersøgelse af næsten 500 medlemsvirksomheder understøtter dette. 28 pct. af de virksomheder, der søgte lån i de seneste tre måneder, fik afslag. De anslår, at dette er på omtrent samme niveau som under krisen.

Professor i økonomi ved Copenhagen Business School, Niels Westergård-Nielsen, nåede frem til samme konklusion i sin undersøgelse af 2000 virksomheder i 2013. Undersøgelsen viste, at kreditværdige virksomheder fortsat møder afslag, men bankernes interesseorganisation, Finansrådet, genkender ikke denne fremstilling.

- Der er rigelig med likviditet at hente i bankerne til kreditværdige kunder. Men det er klart, at kreditvilkårene er strammet op i forhold til før krisen, udtaler cheføkonom i Finansrådet Niels Storm Stenbæk til Børsen, og tilføjer, at efterspørgslen fra kreditværdige kunder er svag.