Bankernes fyringer fortsætter

Efter et 2013 med mange fyresedler bliver der fortsat færre job i den finansielle sektor, som helt skifter karakter, vurderer arbejdsmarkedsforsker.

I takt med at den simple kassebetjening forsvinder fra bankerne, fordi de fleste kunder betjener sig selv via net- eller mobilbank, forsvinder også de traditionelle bankmedarbejderes job. Billedet er fra Nordeas filial på Kongens Nytorv i København. Foto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der blev uddelt virkelig mange fyresedler i pengeinstitutterne i 2013, og selv om stakken af afskedigelser ser ud til at blive lidt mindre i år, er effektiviseringerne langtfra slut.

Forandringerne er så omfattede, at bankerne ikke længere er at betragte som en medarbejdertung branche, vurderer arbejdsmarkedsekspert Henning Jørgensen, der er professor ved Aalborg Universitet.

»Det har tidligere været en meget medarbejdertung sektor, men det er det ikke mere. Drivkraften har blandt andet været digitaliseringen, som har ændret personalepolitkken til en form for minimumsbemanding,« siger Henning Jørgesen med henvisning til, at kunderne i højere grad selv skal ordne deres simple bankforretninger via net- eller mobilbank. Dermed er der brug for færre ansatte til almindelig betjening i filialerne.

I sin seneste prognose forudser Finanssektorens Arbejdsgiverforening, at beskæftigelsen vil falde med 800 stillinger i bankerne i 2014, og i den seneste konjunkturindikator fra Danmarks Statistik, som blev udsendt mandag, har gruppen finans, forsikring og ejendom de mest negative forventninger til beskæftigelsen.

»Sidste år blev beskæftigelsen reduceret med 1.450, og forventningen er, at bevægelsen stadig er nedadgående, knap så hastigt som sidste år, men fortsat på et højt niveau,« siger Mariane Dissing, administrerende direkør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA).

Stigende effektivitet

I de bankansattes fagforening, Finansforbundet, beklager formand Kent Petersen den fortsat høje fyringstakt.

»Det er ikke sådan, at jeg tror, at de kun har fokus på medarbejderreduktioner. Virksomhederne kigger meget bredt på koncernerne og ser, hvor de kan spare. Det betyder, at alle områder bliver gået igennem, men besparelser i den finansielle sektor vil næsten altid betyde fyringer, og de senere år er der fyret 10.000,« siger Kent Petersen.

Som beskrevet i Berlingske Business mandag viser tal fra Den Europæiske Centralbank (ECB), at Danmark fortsat ligger lavt i en sammenligning af effektiviteten i de forskellige EU-landes banksektorer, men med en klar opadgående tendens.

Ud over en nedbringelse af nedskrivningerne skyldes den bevægelse i høj grad, at bankerne har formået at nedbringe deres omkostninger – blandt andet gennem personalereduktion og en øget selvbetjening og digitalisering af kundernes bankforretninger.

»Det er en omkostningsreduktion, som handler om at hæve profitmarginerne. Samtidig er der øgede krav til bankernes polstring, og det betyder igen, at man forsøger at omkostningsminimere. Det går ud over de tilbageværende ansatte, som må løbe hurtigere,« siger Henning Jørgensen.

Han er ikke overrasket over, at beskæftigelsen i bankerne ser ud til at falde i år, men understreger, at forandringerne kan komme hurtigt og kraftigt og med stor effekt. Beskæftigelsen i bankerne er traditionelt meget konjunkturfølsom, og digitaliseringen har ikke taget luften fuldstændig ud af den effekt.

»Sidst på året kan det godt vise sig, at beskæftigelsen alligevel er steget. Det handler om, hvor stærkt og hurtigt opsvinget kommer, og i hvilket tempo man laver en funktionsglidning, så der bliver mulighed for at varetage flere funktioner i pengeinstitutterne. Der er så mange nye ting, der bliver muliggjort, og som vil kræve nye jobfunktioner, og det er umuligt at forudsige, hvad det er,« siger Henning Jørgensen.