Bankernes fjende bliver ny minister

Konfrontation. Den nye erhvervs- og vækst­minister Henrik Sass Larsen (S) fastholder sin kritik af finansbranchen, som efter hans opfattelse var skyld i, at »hele verden brød sammen«. Forhandlinger om skrappere krav til bankerne venter.

Den nyudnævnte erhvervs- og vækst­minister Henrik Sass Larsen (S) indrømmer, at han er blevet mere forsonlig over for bankerne, men er stadig kritiker af den finansielle verdens gøren og laden op til finanskrisen. Her ses han sammen med den nu tidligere erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF) samt departementschef Michael Dithmer. ?Foto: Mads Nissen/Scanpix
Læs mere
Fold sammen
»Det må siges at være danmarkshistoriens bedst organiserede tyveri af skatteydernes penge.«

Sådan faldt de måske mest bemærkelsesværdige ord om den stærkt omdiskuterede Bankpakke 2 og den milliardgevinst, som skatteyderne gik glip af, fordi de ikke fik del i Danske Banks kurshop, efter at banken var allermest presset i 2008 og 2009.

Ordene kom fra socialdemokraten Henrik Sass Larsen, der om nogen har krævet oprydning i bankerne efter krisen.

Nu indtager selvsamme Henrik Sass Larsen Erhvervs- og Vækstministeriet, der står for lovgivningen i forhold til netop bankerne. Det er højaktuelt, idet de kritiske forhandlinger om kravene til de systemisk vigtige banker, herunder særligt Danske Bank, ventes at gå i gang i slutningen af måneden. Allerede nu truer Socialdemokraterne med at indgå forlig med Enhedslisten, hvilket kan blive en bitter pille at sluge for bankerne.

Henrik Sass Larsen har også stået på mål for den endnu hårdere linje mod de systemisk vigtige banker, som Enhedslisten repræsenterer. Her går man ind for, at store finansielle koncerner som Danske Bank skal opsplittes i mindre enheder, der ikke udgør en trussel mod et lands økonomi: Danske Bank har en balance på knap det dobbelte af Danmarks BNP.

»Vi skal tilbage til en konservativ bankdrift, hvor bankerne giver lån, og realkreditinstitutterne alene står for realkredit­belåningen her i landet. De nuværende store finansielle supermarkeder er en af årsagerne til, at det er gik galt i den danske finanssektor,« sagde han til Reuters i 2009.

De skrappe ord kan alle spores til den bratte opvågning, som politikerne fik efter krisen. Også dengang var Henrik Sass Larsen rystet over udviklingen i Danske Bank:

»Vi fik at vide, at situationen var så alvorlig, at der var fare for, at dankortautomaterne ville være lukkede mandag morgen,« har Henrik Sass Larsen sagt til Politiken.

Fraviger ikke sin kritik

I forbindelse med udnævnelsen til erhvervs- og vækstminister i går lagde Henrik Sass Larsen op til en mere forsonlig tone over for bankerne, men han understreger, at han fortsat vil stille krav til den udskældte sektor.

»Jeg har for længst blødt op over for bankerne. Jeg har sagt, at bankerne er en vigtig del af løsningen på, hvordan vi kommer ud af den finansielle krise, og hvordan vi får vækst og beskæftigelse i Danmark igen. Men jeg er ufortrødent kritiker af, hvad der skete i sin tid. Det ville også være dumt at forlade den kritik al den stund, at grunden til, at hele verden brød sammen, jo var, at der ikke var orden i den finansielle sektor. Så er der da ingen grund til at fravige den kritik. Så det vil jeg stå fast på og arbejde benhårdt for, at vi aldrig nogensinde kommer til at ende i samme situation igen.«Vil du fortsætte Annette Vilhelmsens linje, eller vil der blive strammet?

»Vi fortsætter linjen, som er den ansvarlige linje. Det er at sørge for at lave den tilstrækkelige lovgivning, der sikrer, at vi ikke igen ender i et morads, som vi gjorde i forbindelse med hele den finansielle krise. Det vil sige at sørge for, at vi aldrig nogensinde påfører Danmark det problem én gang til.«

Danmarkshistoriens største tyveri

Hvad mener du om F1-lån?
»De er kommet for at blive. At folk kan låne billigst muligt er fornuftigt. Det afgørende er, hvordan du kreditvurderer de mennesker, som man bevilger lånene.«Danske Banks Eivind Kolding siger jo, at man skal forbyde dem? »Jeg forstår ikke, hvorfor han har det synspunkt. Det afgørende er jo ikke, om du låner pengene til F1-lån eller F3-lån eller fast obligationslån eller noget andet. Det afgørende er, hvilken kreditvurdering du giver mennesker, som skal låne pengene, for det kan gå galt for alle, hvis man lige pludselig overbelåner.«Du har kaldt Bankpakke 2 for danmarkshistoriens største tyveri. Er det stadig din opfattelse? »Ja, det er det bestemt. Jeg ville have skruet sådan en bankpakke anderledes sammen. Det er der ingen tvivl om. Det ville Socialdemokraterne også have gjort i sin tid. Nu endte det der, og vi har et forlig, og derfor kommer vi ikke til at lave om på det. Sådan er det. Men jeg står ved den kritik, jeg har givet tidligere. Jeg står også ved den kritik, jeg har givet tidligere i forhold til den finansielle verden om, at jeg synes, at den var meget uansvarlig på en lang række områder, og det var det, der førte til, at vi fik en stor finansiel krise.«

Direktør Jørgen Horwitz fra bankernes brancheorganisation Finansrådet håber, at den nye minister vil indgå brede forlig omkring banksektoren:

»I de kommende forhandlinger er det vigtigt, at vi finder den rette balance mellem at sikre finansiel stabilitet på den ene side og vækst og at skabe beskæftigelse på den anden side. Da det finansielle område spiller en helt central rolle i samfundsøkonomien, er det vigtigt, at der er et bredt forlig i Folketinget. Det har vi gode erfaringer med,« siger Jørgen Horwitz, som tilføjer:

»Med en regering, der ønsker vækst og udvikling i samfundet, kan man ikke se bort fra, at bankerne spiller en væsentlig rolle i at nå de mål. Det er jeg overbevist om, at den nye minister er bevidst om.«