Bankerne tror igen på landbruget

I år når danske landmænd op på rekordindtjening, og landets største landbrugsbank Nordea samt Jyske Bank har igen appetit på at give nye lån til driftige storlandmænd.

Foto: Morten Stricker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere banker er igen begyndt at tro på landbruget, der ellers i tre til fire år i kølvandet på finanskrisen har haft svært ved at få finansieret investeringer. Danmarks største landbrugsbank Nordea har i år haft en betydelig fremgang i udlån til landbruget.

Storbanken er nok den bank, der i øjeblikket har mest appetit på at involvere sig i landbruget - både ved at give nye lån til eksisterende kunder og tage nye kunder ind. Søren Porsbjerg, landsbrugschef i Nordea, bekræfter, at banken har haft vækst i udlånene, men han ønsker af konkurrencehensyn hverken at sætte tal på fremgangen eller de samlede milliardstore lån til investeringer til landbruget, der er tale om i 2013.

»For en stor erhvervsbank som Nordea er det store landbrugserhverv aktuelt et fokusområde, og vi har ganske rigtigt i år haft fremgang i udlånene til landbruget. Vi vil bestemt bevare vores markedsandel og gerne øge vores engagement i erhvervet ved at få nye landbrugskunder. I 2013 har vi fået mellem 50 og 60 nye storkunder fra den økonomisk stærkeste del af landets svine-, mælke- og planteproducenter, som bliver betjent af vores landbrugscentre,« siger landbrugschefen i Nordea.

Sidste år havde bankerne ifølge Berlingske Business’ oplysninger et samlet udlån på 66,5 milliarder kroner til dansk landbrug. Et godt bud er, at Nordea tegnede sig for omkring en fjerdedel af det beløb.

Jyske Bank, der er Danmarks tredjestørste bank på udlån til landbruget, havde ved udgangen af september udlån til landbrug på 6,4 milliarder kroner eller 7,2 procent af bankens samlede udlån. Tallene er let stigende i forhold til årsskiftet på grund af Jyske Banks opkøb af Spar Lolland.

»Vi har også nye udlån til landbruget, men vi har ikke en stigende andel af vores samlede portefølje placeret i landbrug,« siger Benny Pedersen, kreditchef i Jyske Bank.

Danske Bank er næststørste udlåner til landbruget blandt bankerne.

Realkreditinstitutternes udlån til landbruget var i 2012 i alt på 276 milliarder kroner. Dermed var landbrugets gæld til bank- og realkreditvirksomheder sidste år på godt 340 milliarder kroner, så danske landmænd har fortsat samlet set gæld til op over ørerne.

Desuden har statens investeringsfond Vækstfonden et mindre engagement med lån til landmænd, der vil investere i vækst. Fonden har planer om over de næste år at låne en milliard kroner ud til erhvervet.

Historisk har Nordea, der i dag har omkring 3.500 landbrugskunder, i mange år haft tætte relationer til landbruget. Og når store landbrugskunder i disse år skifter bank til Nordea og samtidig realkredit til Nordea Kredit, er der typisk tale om pæne tocifrede millionudlån pr. landbrugskunde.

Finanstilsynet har i øvrigt jagtet en række mindre banker, fordi de har en stor landbrugsporteføjle, som har kostet dem store nedskrivninger på problematiske lån til økonomisk nødlidende landbrugskunder. Men hos Nordea udgør landbruget en relativt lille del af bankens samlede udlån.

Rekordindtjening i landbruget

Ifølge Videnscentret for Landbrug og brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer fortsætter danske landmænd sidste års meget positive økonomiske udvikling i omsætning og indtjening.

»Indtjeningen er på et historisk højt niveau. Aldrig før har landbrugets samlede indkomst to år i træk ligget så højt som i 2012 og 2013. Og alt tyder på, at vi i 2013 får den højeste indtjening nogensinde,« siger Klaus Kaiser, der er erhvervsøkonomisk chef i Videncentret for Landbrug.

Baggrunden for fremgangen i år er primært, at priserne på landmændenes produkter - herunder svinekød, minkskind, mælk og planteprodukter - hen over året 2013 er steget markant. Danske landmænd har fået rekordpriser på salg af mælk, hvilket skyldes et fald i den globale produktion som følge af tørke og kulde i nogle af de store mælkeproducerende lande USA, Australien og New Zealand samt fortsat voksende efterspørgsel fra især lande i Asien. Oven i det kommer lave renter, som bidrager til at begrænse landbrugsvirksomhedernes finansielle omkostninger. Og den stigende indtjening betyder, at landmændene nu har bedre mulighed for at konsolidere sig eller foretage investeringer i deres produktionsapparat.

»Det er længe siden, at der har været så positiv stemning omkring landbrugserhvervet som nu. For mig er det klart, at der nu er flere landbrugskunder, der med de gode afregningspriser på deres produkter og bedre rammevilkår, regeringen melder ud for landbruget, ved en kreditvurdering får deres sag til at falde positivt ud. Konsekvensen er, at vi vil låne flere penge ud til erhvervet. Vi venter også et højere nyudlån til landbruget end hidtil, da vores kunder har det bedre, end vi længe har set,« siger kreditchef Benny Pedersen i Jyske Bank.

Venter op mod 160 mia. kr. i eksport i 2014

Heltidslandmændene ventes ifølge Videncentret for Landbrug i 2013 i gennemsnit at få et positivt driftsresultat på 810.000 kroner, mens der er usikkerhed om det gennemsnitlige driftsresultat i 2014.

Årsagen er balladen om minkskind. Ved Kopenhagen Furs seneste auktion faldt priserne på minkskind med 26 procent, fordi kinesiske opkøbere pludselig havde mistet interessen for mink. Før auktionen ventede Videncentret i sin prognose, at der næste år pr. heltidslandmand ville blive et driftsresultat på 921.000 kroner. Prognosen er nu i al hast sænket til omkring 800.000 kroner på grund af den ventede drastiske tilbagegang i indtjeningen for minkavlerne, der har tjent styrtende især i år. Udtrykket driftsresultat svarer i landbrugskredse til resultatet, før landmanden selv har fået sin løn og til egenkapital.

Eksporten af danske fødevare- og landbrugsprodukter ventes i år at nå rekordniveau på 150-160 milliarder kroner mod 148 milliarder kroner sidste år.