Bankerne tager imod hjælp fra Nationalbanken

Bankerne har taget imod den udstrakte hånd i form af en løftet folioramme, Nationalbanken forleden rakte frem, med kyshånd.

Pressemøde med Lars Rohde, Per Callesen og Hugo Frey Jensen i Nationalbanken d. 18. marts 2015. Kvartalsoversigt efter kroneangreb. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det viser fredagens opgørelse over pengeinstitutternes nettostilling over for Nationalbanken.

Nationalbanken besluttede forleden at hæve det beløb, bankerne kan sætte ind under den såkaldte folioramme til i alt 145 mia. kr. mod tidligere 37 mia. kr. Under foliorammen kan bankerne have penge stående til 0 pct., mens de i øjeblikket skal betale 0,75 pct. for indskudsbeviser i centralbankerne.

Forhøjelsen er trådt i kraft fredag, og det har med et slag løftet folioindeståendet til 134,6 mia. kr. mod 32,1 mia. kr. torsdag.

Nationalbanken har siden 6. februar har haft en rente på rekordlave minus 0,75 pct. på indskudsbeviser, som er den rente, bankerne kan sætte penge ind i Nationalbanken til. Det gør ondt på bankerne, der ikke umiddelbart har lyst til tilsvarende at bede deres kunder om at betale for at sætte penge ind.

En rente på det niveau koster for eksempel landets største bank, Danske Bank, 800 mio. kr. om året, har banken tidligere oplyst.

Præcist hvor meget forøgelsen af foliorammen hjælper Danske Bank, ønsker ledelsen ikke at oplyse. Handelsbankens analytikere vurderer, at den hævede folioramme maksimalt kan spare Danske Bank for 236 mio. kr., mens den maksimale besparelse vurderes at være på 56 mio. kr. for henholdsvis Sydbank, Spar Nord og Jyske Bank.