Bankerne taber allerede store beløb på lynoverførsler

De danske banker taber renteindtægter på hurtige bankoverførsler, men Finansrådet er højst tilfredse med modtagelsen af den nye straksoverførsel.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Knap nåede de danske banker at indføre et nyt betalingssystem, før skjulte renteindtægter er forsvundet. I fredags blev såkaldte straksoverførsler indført, som gør det muligt for de danske bankkunder at overføre penge til hinanden på få sekunder.

Seks dage senere har omsætningen allerede rundet 1. mia. kr., og det er Finansrådet yderst tilfredse med.

»Tallene viser helt klart, at danskerne har taget den nye og hurtigere betalingsmåde til sig. Og i bankerne er vi meget glade for og stolte over, at der er taget så godt imod tilbuddet om realtidsbetalinger,« siger underdirektør i Finansrådet Michael Busk-Jepsen.

Mens Finansrådet glæder sig over den gode modtagelse, er bankerne formentligt mindre tilfredse. De øjeblikkelige overførsler betyder nemlig, at bankerne mister millioner af kroner på valørindtægter, som bankerne ellers har nydt godt af, mens pengene har ventet på at blive overført. Ifølge Nationalbanken har bankerne i gode renteperioder tjent op til 450 mio. kr. på valørindtægter.

»Der er ikke nogen tvivl om, at det har en indvirkning, men vi har bare vurderet, at den omkostning er så overskuelig, at vi i denne sag vælger at lade fordelen komme kunderne til gode,« sagde chef i Danske Banks produktafdeling, Martin Sandau, i forrige uge til Berlingske Business.

De seneste opgørelser fra Finansrådet viser, at omsætningen ved strakoverførslerne har fordelt sig på cirka en halv million transaktioner, og den gennemsnitlige beløbsstørrelse indtil videre er på cirka 1.900 kroner.