Bankerne stoler ikke på NemID

På trods af at IT- og Telestyrelsen blåstempler NemID, tør Finanstilsynet - og dermed bankerne - ikke godtage den elektroniske sikkerhedsnøgle som identifikation.

Foto: Jonas Vandall Ørtvig
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bankerne beder stadig om fotokopier af pas eller kørekort. De danske banker har med NemID givet danskerne en måde at logge ind på deres netbank, men bankerne kan ikke bruge NemID som identifikation.

Det er Finanstilsynet, der diskvalificerer NemID, som sikker identifikation, fordi NemID ifølge tilsynet ikke lever op til den såkaldte hvidvasklov.

Det betyder, at bankerne i mange tilfælde skal kræve, at kunderne identificerer sig ved personligt fremmøde eller ved at sende en fotokopi af deres pas eller andre personlige dokumenter. Den nye fælles login-tjeneste er ikke nok. Det skriver Computerworld.

Læs også: NemID laver samme fejl for tredje gang

Det er paradoksalt, da bankerne via datterselskabet DanID selv har udviklet NemID til brug som sikker netbanklogin og andre steder i det offentlige.

Finanstilsynet accepterer ganske enkelt ikke NemID eller forgængeren Digital Signatur som sikker identifikation. Udstedelsen af NemID er ifølge tilsynets tolkning ikke sikker nok til formålet.

"Vi har sagt, at man kan bruge digital signatur som supplerende legitimation. Den digitale signatur kan som udgangspunkt ikke stå alene som legitimation," siger Karina Hansen fra juridisk kontor hos Finanstilsynet til Computerworld.

Læs også: NemID runder 100 mio. besøg

IT- og Telestyrelsen, der stået for udviklingen af NemID er ikke enig. Chefen for center for digital signatur, Palle H. Sørensen, siger:

"Den registreringsprocedure, som ligger til grund for at få NemID, den lever op til reglerne om identifikation efter hvidvaskloven. Det var hele forudsætningen for, at man overhovedet kunne bruge NemID til bankerne," siger Palle H. Sørensen til Computerworld.