Bankerne står i kø for at nappe lunser fra Mærsk

ANALYSE

Jesper Kongskov, virksomhedsredaktør. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

De er på stikkerne. De tripper for at holde sig klar. De venter på de potentielt lukrative lunser, der kan blive kastet på bordet, når A.P. Møller - Mærsk skal føre en ny strategi ud i livet, som vil ændre selve udseendet af Danmarks største og mest sagnomspundne virksomhed.

I en lang række danske og internationale banker gøres der nu klar til at svare, når Mærsk kalder.

Og når Mærsk nu for første gang i sin omfattende strategiproces hyrer banker til at hjælpe sig, sådan som Berlingske beretter i dag, gælder det om at være med. En ting er selve opgaven med at regne på, hvordan den 45 mia. kr. store obligationsgæld skal håndteres og placeres i en ny struktur.

Det er i sig selv en interessant opgave for eksperterne i de store banker at regne på og forsøge at løse det problem for Mærsk.

Noget andet er den fordel, det giver at være med, når der meget forventeligt kommer nye og meget større Mærsk-lunser på bordet, som kan give omfattende millionindtægter til bankerne. For er du først inde i varmen hos bestyrelsen i A.P. Møller - Mærsk, er det lettere at få nye opgaver, håber de i bankerne.

Og hvad kan det så være for opgaver?

Som tidligere beskrevet i Berlingske arbejdes der i Mærsk-bestyrelsen lige nu hen mod en model, hvor konglomeratet brydes op i to nye, selvstændige virksomheder: en transport-koncern og en energi-koncern, hvor ejerskabet ventes at komme til at ligge A.P. Møller Holding.

Alene den øvelse, hvor aktierne i selskabet skal deles og fordeles på en ny måde kan give opgaver til bankerne.

På længere sigt er der det mulige arbejde med selvstændigt at børsnotere det nye energiselskab, eller sælge olieselskabet, Maersk Oil, fra hvis der skulle vise sig en køber. Et scenarie, der måske kan blive til virkelighed længere nede ad vejen, når den den nye strategi er præsenteret.

Den nye struktur, som Mærsk-bestyrelsen efter planen præsenterer om godt en måned, kan også ende med, at A.P. Møller Holding, altså Mærsk-familien, køber selskaber som Damco og/eller Maersk Supply Service ud af gruppen, hvilket i givet fald også vil kræve assistance fra en eller flere store banker.

Fælles for det hele er, at det er opgaver, der kan indbringe store summer til bankernes corporate finance-afdelinger.

Men det er også opgaver, der rummer en stor mængde prestige for bankerne. Noget som de kan bruge, når de skal prale og hente nye opgaver hos andre store virksomheder. For det er en historisk proces, som bestyrelsen i Mærsk har skudt i gang. Den kan føre til et brud med årtiers fokus på og ejerskab af både shipping og olie.

Det arbejde vil storbankerne hellere end gerne være med til.