Bankerne slipper for yderligere regulering

Finanssektoren er i kølvandet på krisen blevet pålagt en byge af nye regler, rapporteringskrav og skatter, og der er foreløbig ikke behov for mere, siger et politisk flertal.

Foto: Thomas Lekfeldt

Bunken af politiske krav og regler er vokset markant hos den finansielle sektor de seneste år, men nu er det også ved at være slut. En rundspørge foretaget af Berlingske Business viser således, at et politisk flertal går ind for at holde igen med flere krav nu.

Således peger ingen af de to nuværende regeringspartier, Socialdemokraterne og de Radikale, på, at der skal stilles yderligere krav til finanssektoren lige nu. S-erhvervsordfører Thomas Jensen henviser til, at et bredt flertal i Folketinget allerede har bedt banker og realkreditinstitutter om at polstre sig økonomisk, så de bedre kan stå imod tab ved eventuelle fremtidige kriser. Og de Radikale vil i stedet fokusere på at styrke sektoren.

»Finanssektoren bidrager med mange arbejdspladser, som skaber høj værdi for Danmark. Det skal vi fortsætte med. De Radikale synes, at det er vigtigt, at vi styrker finanssektoren, således at de skaber flere job og bidrager mere til samfundet,« siger Ida Auken, erhvervsordfører for de Radikale.

Derimod er Enhedslisten blandt de få, der vil skærpe kravene til bankerne. Enhedslisten foreslår, at de største banker, de systemisk vigtige banker og realkreditinstitutter, skal deles op i mindre dele.

»Jeg gider ærligt talt ikke være med til én gang til at rydde op efter bankerne. Vi må dele de største banker op eller på anden måde sikre, at der ikke er banker, som kan tørre regningen af på skatteyderne, fordi de har vokset sig så store, at ingen kan overskue konsekvenserne ved at lade dem klare sig selv,« siger partiets erhvervsordfører, Stine Brix. Er der ikke flertal for det, bør der som minimum indsættes en statslig repræsentant i bestyrelserne i de største banker, mener partiet.

Heller ikke de blå partier støtter dog dette forslag. Liberal Alliance og de Konservative vil værne om finanssektoren, mens også Dansk Folkeparti vil undgå at stramme skruen for meget.

»De mange bankpakker har siden 2008 øget kravene, og der er reelt brug for, at vi foretager et servicetjek af bankpakkernes følgevirkninger og bl.a. sikrer, at danske pengeinstitutter ikke står dårligere konkurrencemæssigt end deres kolleger i andre europæiske lande,« siger Hans Kristian Skibby, erhvervsordfører for Dansk Folkeparti.

Banksektoren selv er enig i, at der foreløbig skal holdes igen med øgede krav.

»Bankerne er blevet mødt med en meget omfangsrig, ny regulering i årene efter finanskrisen. Det har været nødvendigt af hensyn til den finansielle stabilitet, men det er også vigtigt at finde den rette balance, så bankerne er i stand til understøtte den vækst i samfundet, som vi alle ønsker at få i gang. Derfor mener vi, det er fornuftigt med en pause nu, så der er mulighed for at vurdere effekterne af den regulering, der allerede er indført, og om der sker overlap på forskellige områder, før der eventuelt indføres ny regulering,« siger vicedirektør i brancheorganisationen Finansrådet, Louise C. Mogensen.