Bankerne slækker styring i kampen om kunderne

En måling foretaget af Finanstilsynet af danske pengeinstitutter viser deres villighed til at slække på udlånsrenten for at konkurrere om de gode kunder og haltende kredit- og risikostyring.

Foto: Dennis Lehmann

Resultaterne bekymrer Finanstilsynet. Det skriver Børsen.

- Vi kan se, at der bliver givet lånetilbud på kryds og tværs, hvor man forsøger at lokke kunderne fra det ene institut til det andet med en lavere udlånsrente osv. Det er et mønster, der tegner sig. Så en kreditklemme, hvor bankerne generelt ikke er interesseret i at få nye forretninger, det er der simpelthen ikke. Der er en betydelig appetit, siger Ulrik Nødgaard, Finanstilsynets direktør, til Børsen.

Det er første gang, Finanstilsynet foretager sådan en måling, der er igangsat på baggrund af en spørgeskemaundersøgelse sidste år, der viste bankernes villighed til at slække på sikkerhedsstillelse for at få de gode kunder.

Målingen blev foretaget i 14 af landets pengeinstitutter og viser bedre styring i de store end i de små institutter. Ulrik Nødgaard appellerer til, at de mindre institutter får bedre indblik i kundernes koncernforhold, og at bestyrelserne indrages i forhold til kreditpolitikker for at begrænse risikotagningen.