Bankerne skyder på kapitalfond i OW-konkurs

Kapitalfonden Altor havde nøglen, men tøvede med at komme med livsnødvendig kapital torsdag og fredag, der kunne have sikret nu konkursramte OW Bunker mere tid, lyder det fra centrale kilder.

Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvordan kunne det gå så galt så hurtigt?

Det spørger alle sig selv om i sagen om skandaleramte OW Bunker, der på få dage kom i så stort uføre, at selskabet fredag aften begærede sig selv konkurs.

Men der var et alternativ.

Berlingske Business har talt med en række kilder med indgående viden om de afgørende møder mellem OW Bunker, storaktionæren Altor og de 13 banker, heriblandt Nordea og Danske Bank, der har lånt penge til OW Bunker via en milliardstor kassekredit.

Herfra står det klart, at der i de hektiske timer torsdag og fredag var en redningsplan på bordet, en plan som angiveligt blev fostret af Nordea, og som betyder, at der kunne være fundet en aftale, der kunne holde OW Bunker i live.

Men en redning af selskabet, der blev børsnoteret for bare syv måneder siden, krævede, at Altor stillede med penge til at holde det voldsomt kriseramte og likviditetspressede selskab flydende.

»Bankerne siger til Altor: I skal komme med noget til festen og vise, at I også er klar til at bidrage. Men når det viser sig, at Altor som hovedaktionær ikke rigtig vil, så slutter det,« siger en central kilde med nært kendskab til de afgørende møder.

Da sagen med muligt bedrageri i Singapore for cirka 750 mio. kr. kom til bankernes vidende onsdag, lukkede de for al kredit. Kreditlinjer stillet af de 13 banker på i alt 4,2 mia. kr. (700 mio. dollar) er så central en del af OW Bunkers forretningsmodel, at selskabet ikke kan operere, hvis bankerne lukker.

Kilden siger, at sagen imidlertid kunne være løst torsdag aften.

»Hvis Altor viste mandsmod og vilje til at kaste penge ind i selskabet og dermed også viste commitment over for bankerne, så var bankerne klar til at holde kreditlinjerne åbne,« siger kilden.

Mellemrubrik

Flere andre kilder fortæller enslydende om Altor som for tøvende i forsøget på at stille op og komme med den afgørende nøgle og dermed redde virksomheden. I stedet løb timeglasset ud.

Samtidig krævede bankerne af OW Bunkers topledelse en oversigt over likviditetsbehovet på den korte bane. Men det var OW Bunkers ledelse med Jim Pedersen i spidsen ikke i stand til at give. Beløb på alt fra 600 mio. kr. til 1,8 mia. kr. kom ifølge Berlingskes oplysninger på bordet.

Men ledelsen var alt for usikker. Det manglende overblik fra oliehandelsselskabets ledelse var angiveligt også med til at få Altors danske chef Søren Johansen til at tøve med at komme med penge.

Røverkøb

Altor købte virksomheden Wrist Group, som OW Bunker tidligere var en del af, i 2007. Ifølge Berlingskes oplysninger betalte Altor dengang cirka 500 mio. kr. i egenkapital for selskabet. Købsprisen var højere, men resten var finansieret af banklån. Med børsnoteringen af OW Bunker i marts i år fik Altor tre mia. kroner i kassen. Det betyder altså, at Altor har fået sine penge seks gange igen.

Dertil kommer, at fonden angiveligt løbende har trukket store millionudbytter ud. Og yderligere ejer Altor en del af den oprindelige investering, nemlig selskabet Wrist Ship Supply, som i hvert fald er over en mia. kr. værd. Derfor bliver det endelige afkast på investeringen meget højere for Altor - uanset at fonden brænder inde med 35 procent af OW Bunker på grund af konkursen.

»Altor skulle først vende det i deres investeringskomite, og de kom med et forkølet forslag, som betød, at der måske kunne ske noget om en uge, måske ti dage, men det er jo ikke den måde man redder virksomheder på. I den mellemliggende tid skulle bankerne så holde det flydende,« siger kilden.

En anden kasse

Da Altor købte OW Bunker i 2007 var det gennem kapitalfondsselskabets anden investeringsfond. Den fond er i dag lukket for nye investeringer. Derfor skal nye penge komme fra den seneste investeringsfond i Altor. Men det er ikke uden problemer for Altor, fordi der her står andre nvestorer bag. De vil se et indskud af penge i OW Bunker som en helt ny investering, og det er stærkt tvivlsomt om de vil være interesserede i at investere i OW Bunker.

Det forsøgte Altor at forklare bankerne i de hektiske forhandlinger. Men den tekniske forklaring fra Altor bed ikke på bankerne.

»Man er nødt til at tænke kreativt i sådan en situation. Altor har jo også nogle partnere, der har har tjent en masse penge undervejs. Så må de stille op. Det handler meget banalt, om man viser bankerne, at man også selv tør læne sig ud,« siger kilden.

Med til at accelerere faldet ned i dybet for OW Bunker torsdag og fredag var at selskabets leverandører af bl.a. olie begyndte at kræve kontant betaling af selskabet, fordi ingen turde give kredit i den livstruende situation.

Det forstærkede likviditetskrisen.

Søren Johansen har ikke lyst til at kommentere Berlingskes oplysninger om de kritiske forhandlinger.

»Før vi har fundet ud af, hvad der er foregået i OW Bunker, og hvorfor det er gået så galt, vil jeg ikke sige andet end, at vi har gjort, hvad vi kunne. Da den her forfærdelige tragedie indtræder onsdag, gør vi, hvad vi kan for at finde en bæredygtig løsning men må desværre konstatere, at det ikke kan lade sig gøre,« siger Søren Johansen.

LÆS MERE