Bankerne sætter prop i klagestrømmen

Antallet af klager over bankerne er på det laveste niveau siden finanskrisen. Glæden er stor i både Forbrugerrådet Tænk og finansbranchen.

Danske Bank. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Finansbranchen har ikke haft meget at juble over i de senere år, men nu kan bankerne lune sig ved nye tal, der viser, at det er lykkedes at bremse den massive strøm af kundeklager, der har plaget sektoren i årene under og efter finanskrisen.

Således var antallet af klager i 2015 nede på 431. Det markerer et fald på 2/3 dele siden klagestormen toppede i 2009. Dermed er det samlede antal klager nede på samme niveau som i de glade dage op til finanskrisen. Det viser nye tal fra Pengeinstitutankenævnet.

Vagn Jelsøe, der er vicedirektør i Forbrugerrådet Tænk, ser meget positivt på udviklingen. Han mener, at antallet af klager nu er kommet ned på et lavt niveau, og han ser to årsager til, at det er lykkedes.

»En stor del af klagerne kom som følge af dårlig investeringsrådgivning op til finanskrisen, hvor antallet af klager eksploderede,« siger Vagn Jelsøe.

»I dag er finanskrisen et overstået kapitel, og samtidigt ser man større fokus på rådgivning i bankerne, der også er blevet bedre reguleret,« siger han.

Vagn Jelsøe forklarer, at der opstod en erkendelse i bankerne af, at de mange klager slog skår i deres image, og det fik bankerne op på mærkerne.

»Det betyder, at bankerne er blevet bedre til at tage deres kunder seriøst, inden utilfredsheden bliver en klagesag,« siger Vagn Jelsøe.

Bankerne tager klager til efterretning

Tallene viser også, at bankerne efterlever de klager de får gennem Pengeinstitutankenævnet. Pengeinstitutankenævnet er et klageorgan for private bankkunder, der vil klage over dårlig eller mangelfuld rådgivning.

»At bankerne efterlever afgørelserne fra Pengeinstitutankenævnet er med til at skabe tillid mellem bank og kunde, og vi er derfor glade for, at vi nu for andet år i træk kan sætte kryds ud for, at alle afgørelser efterleves,« siger Kenneth Joensen, der er juridisk direktør i Finansrådet.