Bankerne rydder ud i selskaberne

Efter salget af Nets sidste år skruer de store danske banker op for frasalget af de virksomheder, de ejer i fællesskab. Efter Bluegarden bliver pengetransportfirma formentlig det næste frasalg.

Foto: Nikolai Linares.
Læs mere
Fold sammen

Tiden er løbet fra bankernes mangeårige, fælles ejerskab af diverse finansielle virksomheder. Selskaber, som det engang gav mening at eje en lille del af, er nu uønskede aktiver i bankerne, der hellere vil fokusere på kerneforretningen: bankdrift.

Det er baggrunden for det forestående salg af Bluegarden, lønudbetalingsfirmaet, der tidligere var kendt som Multidata, og som de fleste danskere på et tidspunkt har fået udstedt en lønseddel fra. Men lønudbetalingsservice anses nu af bankerne som uinteressant, og de gider ikke længere bruge tid og kræfter på det.

Den store oprydning blandt bankernes fællesejede selskaber blev skudt i gang med milliardfrasalget af Nets, der blandt andet står bag Dankortet og Betalingsservice.

Den proces begyndte i sommeren 2013 og blev skudt i mål for et år siden, hvor de to store kapitalfonde Advent og Bain købte Nets for 17 milliarder kroner. Det skete efter en hektisk budkrig, der involverede adskillige kapitalfonde og andre betalingsservicefirmaer.

Frasalgsbølgen stopper ikke efter Bluegarden, der nu er sat til salg.

Drømme om nye ejere for flere selskaber

Næste selskab på affyringsrampen er sandsynligvis virksomheden Bankernes Kontantservice (BKS), som opererer pengetransporter for bankerne. Selskabet ejes af cirka 70 banker i fællesskab, hvoraf Nationalbanken ejer de 25 procent.

Nationalbankdirektør Hugo Frey Jensen har tidligere sagt direkte, at BKS skal have nye ejere.

BKS blev oprettet af bankerne i 2010 efter en række voldsomme millionrøverier mod blandt andet kontanthåndteringsfirmaerne Loomis og Dansk Værdihåndtering. Men siden har bankerne måttet skyde store millionbeløb ind for at holde BKS flydende, og de store ekstraregninger har fået bankerne til at drømme om nye ejere til BKS.

Et tredje selskab på vej på bankernes salgsliste er formentlig VP Securities, tidligere kendt som Værdipapircentralen. VP ejes ligeledes af en speciel konstruktion med både en række banker, der til daglig er konkurrenter, og Nationalbanken i ejerkredsen, og det er et selskab, som på et tidspunkt kan blive sat til salg.