Bankerne lover rigelig kapital

Med Bankpakke II har bankerne fået al den kapital, de kan ønske sig, så der er ingen undskyldning for at sige nej til gode udlån. Det fastslår Finansrådet. Erhvervslivet vil dog se lånene, før de tror det.

Læs mere
Fold sammen
Statens milliardindsprøjtning til bankerne betyder, at de kan give alle de udlån, de vil.

»Nu er der ingen undskyldning for ikke at give lån til sunde projekter. Bankerne har adgang til al den kapital, de skal bruge,« siger Jørgen Horwitz, der er direktør i bankernes egen brancheorganisation, Finansrådet.

Erhvervslivet har længe kritiseret bankerne for at være for forsigtige og ikke turde låne ud til ellers fornuftige projekter.

»Det er positivt, at bankerne siger, de ikke mere vil holde igen med lån til sunde projekter. Det håber vi så, kommer til at ske,« siger Kent Damsgaard, der er erhvervsøkonomisk chef hos Dansk Industri.

Dansk Erhverv, som repræsenterer 20.000 virksomheder, hører også blandt de skarpe kritikere af bankernes udlånspolitik:

Strid om kreditklemme
»Jeg må sige, at vi glæder os til at se konsekvenserne af det, så bankerne får kastet noget af deres overforsigtighed af sig og vil få en lidt mere positiv tilgang til vores medlemmers projekter,« siger direktør i Dansk Erhverv, Jens Klarskov. Siden de første rygter om en ny Bankpakke opstod i efteråret, har der været en strid på ord mellem bankerne og erhvervslivet.

Bankerne siger, at der aldrig har været en såkaldt kreditklemme, hvor gode virksomheder ikke kan låne til gode projekter, og erhvervslivets organisationer påstår det modsatte.

»Vi ønsker ikke, at dødssejlere og elendige projekter skal belånes, men vi har for eksempel oplevet, at en virksomhed fik en ordre, hvor kunden ville udskyde betalingen i 30 dage. Det var en solid kunde, men alligevel sagde banken nej, og virksomheden måtte opgive ordren,« fortæller Jens Klarskov.