Bankerne i barsk krydsild om skattely

Landets tre største banker måtte onsdag lade sig krydsforhøre af Folketingets skatteudvalg om bankernes rolle i skatteunddragelse. Vi skulle have gjort noget mere i kampen mod skattely, lød det blandt andet fra Nordea.

Folketingets Skatteudvalg. Høring onsdag d. 13 april 2016 om skattely med fokus på Mossack Fonseca i Panama. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares

Hvordan vil I sikre, at kunderne rent faktisk betaler den skat, de skal?

Kan I afvise på nuværende tidspunkt, at I fremadrettet vil indgå aftaler med selskaber som Mossack Fonseca?

Spørgsmålene haglede ned over landets tre største banker, Danske Bank, Nordea og Jyske Bank fra Folketingets skatteudvalg onsdag i en offentlig høring i Folketinget om skattely. Omkring 60 tilhørere, herunder en hel del journalister, var vidner til et krydsforhør af bankerne i Landstingssalen, der var slagmarken i den knap tre timer lange høring om skattely.

Høringen kom i kølvandet på den massive lækage af 11,5 millioner dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama.

»Jeg ville ønske, at vi havde reageret endnu tidligere end år 2009, så vi kunne sikre, at vi ikke kunne bruges som platform til skatteunddragelse,« lød det fra Nordeas danske chef for privatkunder, Torben Lausten, fra talerstolen.

Bankerne forklarede sig på skift

Kritikken af Nordea er siden begyndelsen af april taget til, efter flere tusind af de lækkede dokumenter afslører, at særligt Nordea har hjulpet kunder med at oprette skuffeselskaber, så de kan slippe for skat. Ifølge oplysninger fra flere medier med adgang til de lækkede dokumenter, havde Nordea et tæt samarbejde med Mossack Fonseca, der oprettede stråmandsselskaber til flere af Nordeas kunder. Nordeas topchef, Casper Von Koskull, har tidligere forsvaret banken i skattely-sagen.

»Vi vil ikke på noget tidspunkt acceptere, hvis vores bank bruges til skatteunddragelse,« sagde Torben Lausten.

I begyndelsen af høringen havde bankerne skiftevis 10 minutter fri taletid til blandt andet at forklare, hvilken rolle de hver især spiller i den igangværende skattely-sag. Her gjorde Danske Banks chefjurist, Flemming Stig Pristed, det klart, at Danske Bank ikke vil medvirke til aktiviteter, der involverer skatteunddragelse, og at banken ikke har haft et samarbejde med det omstridte advokatfirma Mossack Fonseca eller lignende virksomheder.

Flemming Stig Pristed understregede dog, at der var et formål ved at have filialer i lande med skattely

»Der kan godt være reel værdi i at have en afdeling i lande med offshore-selskaber. Vi skal være opmærksomme på, at vi ikke kvæler reelle og kommercielle formål,« sagde han.

Jyske Banks direktør for internationale private banking-aktiviteter, Jens Lauritzen, understregede, at banken er underlagt hvidvaskningsdirektiv, herunder indberetning af mistænkelige transaktioner.

»Vi har mistet en hel del kunder, der ikke kunne eller ville fremvise dokumentation,« sagde han.

Røde partier var kampklar

Herfra agerede bank-repræsentanterne skydeskive for en byge af spørgsmål, hvor særligt den røde fløj havde kørt kanonerne i stilling. Enhedslistens skatteordfører, Rune Lund, Socialdemokratiets skatteordfører, Jesper Petersen og de Radikales skatteordfører, Martin Lidegaard var aktive flere gange med spørgsmål til bankerne.

Jesper Petersen kaldte det »en provokation«, at Nordea har hjulpet med at oprette selskaber, selvom banken ikke var sikker på, at der er blevet betalt korrekt skat.

»Vi forstår udmærket forargelsen over, hvad der er kommet frem. Vi skulle have reageret tidligere og håndteret det hurtigere,« sagde Torben Lausten.

Lektor i økonomi ved Københavns Universitet med speciale i skattely Niels Johannesen, gav sin vurdering af, om der var gjort nok for at komme skattely til livs, og hvad man eventuelt kunne gøre. Et spørgsmål, som Martin Lidegaard var særligt optaget af. Niels Johannesen nævnte flere internationale tiltag, herunder EU’s rentebeskatningsdirektiv og den automatiske informationsudveksling med 90 lande fra 2017/2018, og hans råd til skatteudvalget var klart: Skatteudvalget skulle slå koldt vand i blodet, fordi de rigtige tiltag er vedtaget. Han opfordrede dog stadig udvalget til at følge situationen nøje fordi »formuerne stadig er derude«.

Skatteadvokat Torben Bagge var sammen med direktør i Finanstilsynet, Jesper Berg, og chef i udviklingsorganisationen Ibis, Lars Koch, også en del af panelet til høringen. Torben Bagge vurderede, at der ikke var behov for yderligere strafferetlige regler på området.