Banker vil helst låne ud til egne skrantende landbrug

Banker afviser at finansiere landmænds køb af sunde landbrug, fordi de hellere vil have landmændene til at købe de landbrug, som banken i forvejen har penge i klemme i.

Foto: Henning Bagger

Økonomisk sunde og velpolstrede landmænd bliver nu også ramt af den alvorligste krise i mands minde i dansk landbrug.

Således afviser bankerne at finansiere køb af sunde landbrug, fordi bankerne i stedet sætter alt ind på at få videresolgt de kriseramte landbrug, som banken allerede har lånt alt for store millionbeløb ud til, og som banken derfor risikerer at tabe penge på.

Dermed står mange førstegangskøbere og andre købsvillige landmænd med det valg, at de enten må købe et nødlidende landbrug eller helt lade være med at købe noget. Samtidig efterlader det mange pensionsparate landmænd med et velfungerende landbrug, som ikke kan sælges.

Det siger Svend-Åge Bruun, indehaver af Landbrugsmæglerne.

»Det har jo den effekt, at når en ejendom, der ikke er nødlidende, bliver sat i handlen, og en interesseret køber går i banken for at forsøge at skaffe finansiering til købet af den ejendom, så siger banken ofte, at den ejendom vil de ikke låne kunden penge til, men så hiver de i stedet noget op af skuffen og siger, at den vil de gerne finansiere. Det fastfryser jo hele det finansielle marked, for der er ingen mobilitet mellem pengeinstitutterne, for så vidt angår de her ejendomme. Danske Bank vil ikke overtage nogen af Nordeas engagementer og vice versa. Og det er lidt uheldigt for den frie omsætning af ejendommene,« siger han.

Problemstillingen rammer en landmand som Erik Liboriussen, der har en ejendom på 60 hektar til salg i Hammer ved Tørring mellem Horsens og Vejle. Erik Liboriussen fortæller, at han har haft flere interesserede købere, men at de falder fra, fordi bankerne ikke vil finansiere købet, men hellere vil have dem til at købe nødlidende landbrug, som banken i forvejen har penge i klemme hos.

Også Finanstilsynet kender til, at bankerne i høj grad kæmper en kamp for at slippe af med nødlidende landmænd.

Vicedirektør Kristian Vie Madsen siger, at bankerne i disse situationer ofte er villige til at strække sig lidt længere, hvis de har udsigt til at få et nødlidende landbrug over på andre hænder.

»Vi ser et klart billede af, at nogle penge­institutter er aktive i at prøve at tilbyde belåning til nogle landbrug, som de i forvejen har lånt til. Hvis det ikke fungerer med den eksisterende landmand, og der er andre, der vil købe, så er pengeinstituttet mere villig til at give en finansiering til det. Det gør de for at undgå at komme i den situation, at ejendommen skal på tvangsauktion, eller at de selv skal overtage den,« siger Kristian Vie Madsen fra Finanstilsynet.