Banker uden indflydelse

Bankerne holdes til det sidste helt uden for forhandlingerne om den nye bankpakke. Pakken forventes at blive præsenteret klokken 18.30 søndag aften.

Foto: Scanpix
Landets banker må pænt stå uden for døren og vente på, at politikerne afgør deres skæbne. De afgørende forhandlinger om den nye bankpakke er søndag eftermiddag i gang i Økonomi- og Erhvervsministeriet, men foreløbig er bankerne slet ikke spurgt til råds.

Der har været kontakt mellem ministeriets embedsmænd og bankernes brancheorganisation, Finansrådet, de seneste dage, men det har på ingen vis givet bankerne mulighed for at få indflydelse på pakkens indhold. Kontakten har i stedet været af ren teknisk karakter, hvor embedsmændene bad om tal til nogle beregninger.

Ved den første pakke, som bankerne fik i begyndelsen af oktober, sad Finansrådet ellers med ved forhandlingsbordet. Pakken resulterede i, at bankerne fik statsgaranti i to år mod en betaling på op til 35 milliarder kroner. Den gang var pengemarkederne frosset helt til, og bankerne kunne slet ikke skaffe den likviditet, de skulle bruge. Flere af dem var ude i seriøse problemer, og det er tvivlsomt, hvor meget de reelt har haft at forhandle med.

Med hensyn til den nye bankpakke, så har Finansrådet stædigt holdt fast i, at der er tale om en samfundspakke, og at det ikke er bankerne, der har bedt om den. Det ser dog ud til, at pakken betyder liv eller død for nogle banker, så helt uinterrant er den næppe.

Voldsomt pres
Presset for at få afsluttet forhandlingerne er stort. Parterne vil rigtig gerne have pakken på plads inden bankernes årsregnskaber, som begynder at komme i februar. I et interview med Berlingske Nyhedsmagasin i denne uge, gav finansminister Lars Løkke Rasmussen (V) udtryk for, at i dag, søndag, er sidste frist.

"Vi har en plan om, at denne kreditpakke, skal ramme folketingssalen, så man enten har vedtaget loven eller med sikkerhed kan sige, hvor den lander omkring månedsskiftet. Det er også det tidspunkt, hvor bankerne aflægger regnskaber. Og hvis det skal hænge sammen, så har vi en deadline, der hedder næste weekend," sagde Lars Løkke Rasmussen.