Banker tjener tykt på udskældt gebyr

Bankerne de sidste fem år fordoblet indtjeningen på at rådgive om investeringsforeninger, på trods af at antallet af kunder i samme periode er faldet med 59.000.

Foto: Mads Nissen

Bankerne skovler penge ind på at rådgive private investorer omkring investeringsforeninger, selv om antallet af kunder er faldet fra 835.000 til 776.000, skriver Jyllands-Posten.

Ifølge en rapport fra analyseinstituttet Morningstar har bankerne i første halvår i 2015 tjent 2,0 mia. kroner i formidlingsprovision fra investeringsforeningerne. Tallet fra hele år 2010 var 2,1 mia. kroner, derfor tyder meget på, at bankernes indtjening for hele 2015 bliver cirka dobbelt så høj som i 2010.

Fordoblingen skyldes ifølge bankerne og investeringsforeningerne, at kundernes samlede formue i investeringsforeningerne stort set er fordoblet i perioden, men når antallet af kunder samtidig er faldet, mener direktør i Dansk Aktionærforening, Jens Møller Nielsen, ikke at bankernes indtjening lyder helt urimelig.

»Der burde oplagt være nogle stordriftsfordele i det her, og dem har man på mystisk vis ikke formået at realisere. Når man har færre mennesker, der skal rådgives, så er de reelle omkostninger jo ikke fordoblet. Der må være nogen, som tjener rigtig gode penge på det her,« siger han.

Jens Møller Nielsen mener ikke, at investeringsforeningerne gør deres arbejde med at forhandle de bedste vilkår ind til medarbejderne godt nok.

Direktør i Nordea Invest, Eric Pedersen, forklarer til Jyllands-Posten, at det giver fint mening, at bankerne skal have dobbelt så mange penge for at rådgive færre mennesker.

»Kompleksiteten er i hvert fald steget. Der er også kommet flere myndighedskrav til, hvordan den rådgivning skal være. Og så har kunderne bevæget sig i retning af mere komplicerede aktieprodukter, hvor rådgivningshonoraret bare er højere,« siger han.