Banker tjener ekstra milliarder på gebyrer

Gebyr- og provisionsindtægterne i bankerne er på to år steget med fire mia. kroner. Forbrugerrådet kalder udviklingen uheldig.

»Gebyrindtægterne afspejler bl.a., hvordan og hvor meget vores kunder bruger banken. Historisk har vores gebyrindtægter afspejlet konkjunkturudviklingen, og derfor er det helt som ventet, at den svagt stigende aktivitet i samfundet også afspejler sig i vores gebyrer. Så det er summen af flere ting, og stigningen i gebyrindtægter kommer fra flere kundegrupper og forretningsenheder,« lyder det fra Danske Banks økonomidirektør, Henrik Ramlau-Hansen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bankerne tjener stadigt flere penge på gebyrindtægter fra kunderne. Det sker blandt andet som konsekvens af, at det i dag kniber for bankerne med indtjeningen på øvrige forretningsområder, hvor renteindtægterne styrtbløder og en såret indlånsrente nærmer sig nul.

Det viser en gennemgang, som Berlingske har foretaget, af de største og mellemstørste danske bankers årsregnskaber. Forandringen i indtjeningsstrukturen bekymrer Forbrugerrådet Tænk, der mener, at gebyrerne gør bankmarkedet endnu mere uoverskueligt for kunderne. »Vi synes, det er en meget uheldig udvikling.

Priserne på bankmarkedet er meget uigennemskuelige i forvejen, og hvis der kommer en myriade af forskellige gebyrer og satser, så kommer der et tågeslør ud over bankmarkedet, så forbrugerne ikke kan se, hvad priserne egentlig er. Det er synd både for forbrugeren og samfundet, hvis ikke konkurrencen fungerer, og vi dermed får en effektiv banksektor,« siger seniorøkonom i Forbrugerrådet, Morten Bruun Pedersen.

Bankernes gebyr- og provisionsindtægter er ifølge Berlingskes beregninger vokset med fire mia. kroner i perioden 2011 til 2013, hvilket svarer til en stigning på 16 procent. I samme periode er bankernes renteindtægter faldet med 11,1 procent, viser beregningerne.

Direktør for Mybanker.dk, John Norden, der løbende overvåger bankernes gebyrpolitik, bekræfter, at tallene passer i fuld overensstemmelse med Mybankers opfattelse af situationen. Han vurderer, at gebyrerne ikke falder foreløbigt, men snarere stiger.

»Der er ikke noget, der indikerer, at gebyrerne vil falde igen, når rentemarginalen er under pres, og indlånsrenten nærmest ikke kan komme længere ned. Samtidig forsøger bankerne i højere grad at stjæle hinandens kunder ved at konkurrrere på udlånet, og da omsætningen skal komme et sted fra, har vi set gebyrerne stige.«

De højere gebyr- og provisionsindtægter har ifølge bankerne flere forklaringer.

»Gebyrindtægterne afspejler bl.a., hvordan og hvor meget vores kunder bruger banken. Historisk har vores gebyrindtægter afspejlet konkjunkturudviklingen, og derfor er det helt som ventet, at den svagt stigende aktivitet i samfundet også afspejler sig i vores gebyrer. Så det er summen af flere ting, og stigningen i gebyrindtægter kommer fra flere kundegrupper og forretningsenheder,« lyder det fra Danske Banks økonomidirektør, Henrik Ramlau-Hansen.