Banker svulmer af penge

Flere danske banker har nu ophobet så mange penge, at det begynder at være et problem for dem. Nu gør de klar til en storstilet udlånsoffensiv.

Arkiv Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En priskrig, der giver billige lån i bankerne, er under opsejling. Sådan lyder det nu fra en række af de mere konservative banker, som oplever, at kunderne betaler så hurtigt af på deres lån, at det bliver stadig sværere at fastholde bankens forretningsomfang og indtjening.

»Udlånene i sektoren er som en samlet kage skrumpet, og hvis ikke vi skal have et faldende udlån, så er vi nødt til at tage markedsandele. Det er helt klart, at det sætter gang i konkurrencen. Alle vil gerne have udlån nu. Det er en generel bevægelse i sektoren,« siger Jørgen Lund, bankdirektør i Jyske Bank, som nu er klar med fordelagtige renter på billån og andelsboliglån.

I Lån & Spar Bank er problematikken klar. Mens udlånet i årets første ni måneder er vokset med 275 mio. kr., så har indlånsvæksten siden årsskiftet været omkring fire gange så stor. Næsten 1,2 mia. kr. har i perioden hobet sig op i banken, der i forvejen har et massivt indlånsoverskud. Det giver udfordringer, siger adm. direktør John Christiansen.

»Vi er ligesom alle andre banker ramt af, at det ikke er muligt at få den samme forrentning af penge på obligationsmarkederne, som vi fik for år tilbage. Men så længe vi kan øge vores udlån, så har vi fortsat en fornuftig forretning.«

Det samme problem har Arbejdernes Landsbank, som derfor i stigende grad har valgt at investere overskudslikviditeten i f.eks. erhvervsobligationer. Men nu skal en stor offensiv over for privat- og erhvervskunder øge udlånene. Udmeldingerne står i skarp kontrast til erhvervsorganisationerne, der klager over de dårlige muligheder for at låne til nye investeringer i bankerne. Seniorrådgiver og bankekspert ved Aalborg Universitet Lars Krull tror som andre eksperter, at en priskrig er under opsejling:

»Man kan ikke blive ved med at puge penge sammen, som man ikke tjener noget på. Så en konkurrence på udlån kan være lige om hjørnet, selv om den ikke vil være hensigtsmæssig for de banker, der har brug for en høj rentemarginal til at sikre indtjeningen fremadrettet.«