Banker står til nye milliardtab

De danske banker har udsigt til endnu et mareridtsår i 2009. For de fire største banker er der udsigt til tab mellem 20 og 48 mia. kroner.

Foto: Scanpix
Der er lange udsigter til, at de danske bankchefer kan ånde lettet op. Alene de fire største banker forventes i år at tabe minimum mellem 20 og 48 mia. kroner på dårlige lån. Det viser en gennemgang af bankernes regnskaber, skriver Jyllands Posten.

Dermed er der udsigt til, op mod halvdelen af bankpakke II-midlerne på 100 mia. kroner er tabt på et år.

Analytikerne er enige om, at bankernes tab på dårlige lån i år vil overstige sidste års tab på over 30 mia. kroner:

"Tabene på udlån bliver markant større i år end sidste år, og det skyldes den makroøkonomiske udvikling. Tabene vil være drevet af erhvervskunderne, mens tab på privatkunder først slå igennem i 2010," siger bankanalytiker Per Grønborg fra Danske Bank til Jyllands Posten.

Tab på privatkunder
Hvor bankernes tab indtil videre primært har været drevet af enkelte dårlige sektorer - primært byggeindustrien, vil den forværrede makroøkonomiske situation i år ramme bankerne bredt:

"Vi har endnu ikke set tab på privatkunder i større stil, men når vi kommer derhen - og det kommer vi - vil vi se en stigning i udlånstabene. Tab på privatkunder kommer til at slå igennem på 2009-tallene. Samtidig skal man være stor optimist for at tro, at virksomhedskonkurserne har toppet," siger Stig Nymann, analysechef i Gudme Raaschou Bank til Jyllands Posten.

I følge avisens og analytikernes beregninger står Danske Bank til at tabe mellem 8.8 og 36.8 mia. kroner på udlån i 2009, mens Nordea står til at tabe omkring 9.5 mia. kroner på udlån i 2009.