Banker smider Nykredit på porten

Nykredit er begyndt at stjæle de erhvervskunder, som bankerne henviser til dem. Det hidser bankdirektørerne så meget op, at de er klar til et opgør med et af landets ældste og vigtigste finanspartnerskaber

Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En historisk toneangivende alliance i finans­sektoren er ved at bryde sammen. Det er realkreditgiganten Nykredits samarbejdsaftale med Jyske Bank, Sydbank, Ringkjøbing Landbobank og snesevis af mindre banker om formidling af realkreditlån til erhvervskunder, der er under pres.

Berlingske Business erfarer fra flere højtstående kilder i banksektoren, at man i bankerne igen og igen oplever, at Nykredit forsøger at stjæle de erhvervsvirksomheder, som bankerne henviser til dem, for at de kan få et realkreditlån. Det er således blevet almindeligt, at Nykredit ringer og stiller krav om, at en virksomhed, der er blevet henvist af en bank, også skal optage et banklån i Nykredit Bank. Erhvervskunderne ringes også op med tilbud om formuerådgivning, hvad der er endnu et direkte angreb på bankernes forretning

Det har gjort bankerne så arrige, at de på stribe indgår aftaler med Nykredits konkurrent BRFkredit for at tilbyde prioritetslån som alternativ til Nykredits realkreditlån både på privat og erhvervsområdet. Allerede nu har Jyske Bank, Sydbank, Arbejdernes Landsbank og nu også Ringkjøbing Landbobank indgået aftale med BRFkredit - og Berlingske Business erfarer, at også de talrige mindre banker organiseret i Lokale Pengeinstitutter overvejer et samarbejde med BRF om formidling af lån til erhvervskunder. Men det er kun første angreb i total krig mod Nykredits satsning på erhvervsområdet. For bankernes eget realkreditselskab, DLR Kredit, har netop fået tilført 1,8 mia. kr. fra bankerne, og når DLR har genvundet sin styrke efter at have fået store lån af staten under krisen, indledes det næste store angreb på Nykredit:

»Det er et tofrontsangreb på Nykredits monopol på at formidle erhvervslån til kredsen, der kan indledes, når DLR igen har fået styrke,« lyder det fra en centralt placeret kilde i banksektoren.

I Nykredit forsøger koncerndirektør Karsten Knudsen at nedtone konflikten ved at hilse den nye konkurrence fra BRF velkommen, men han erkender, at Nykredit har fået henvendelser fra vrede bankdirektører:

»Jeg har hørt om nogle sager, hvor der har været utilfredshed. Ja, det har jeg,« siger Karsten Knudsen, der bekræfter, at Nykredit Bank har skruet voldsomt op for sin satsning på erhvervsområdet.