Banker scorer kassen på overtræk

Amerikanske banker vil i år komme til at tjene 38 milliarder dollar, eller 200 milliarder kr., på kundernes overtræk, viser undersøgelse.

Foto: Colourbox. Den hurtigste, og dummeste, måde at hente penge i banken på. Men det er heller ikke smart at overtrække kontoen.
Læs mere
Fold sammen
Ifølge erhvervsavisen Financial Times vil amerikanske banker i år slå alle rekorder i indtægter fra overtræk. Det er næsten dobbelt så meget som i år 2000.

I USA er det stadig almindeligt at forbrugere betaler med check, og traditionelle kassekreditter som vi kender det fra Danmark er ikke almindelige. Så hvis der er lavvande på kontoen, og den enkelte kunde ikke har styr på hvad der står på kontoen, så klapper fælden og bankernes overtræksgebyrer begynder at løbe op.

Ifølge Financial Times tager de største banker typisk 33 dollar, eller 173 kr., i gebyr for hver check der er skrevet uden der er dækning på kontoen. Og eksempelvis USAs største detailbank, Bank of America, kan ifølge bankens egne regler pålægge kunden gebyret op til ti gange om dagen.

Banker sætter gebyrerne i vejret
Ifølge Mike Moeb, fra Moeb Services der har lavet undersøgelsen, er stort set alle amerikanske banker godt i gang med at sætte overtræksgebyrerne i vejret, fordi det simpelthen er en forrygende forretning, særligt når mange kunder sidder hårdt i det.

Omvendt påpeger en anonym bankmand over for Financial Times, at bankerne løber en stor risiko ved at betale checken, selv om der ikke er dækning på kundens konto.

Ifølge undersøgelsen kommer 90 pct. af overtræksgebyrerne fra blot 10 pct. af de 130 mio. checkkonti i USA, og ikke overraskende er der en massiv overrepræsentation af forbrugere, der i øvrigt har svært ved at overholde deres økonomiske forpligtigelser.