Banker: Politikerne er skyld i, at vi må tage større risici

Sådan lyder det hårde angreb fra chefen for bankernes interesseorganisation, Finansrådet, efter at Danmarks Nationalbank tidligere på sommeren kritiserede, at bankerne lover deres aktionærer højere afkast end nødvendigt.

Finansrådet afholder årsmøde på Statens Museum for Kunst mandag d. 7. december 2015. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix 2015) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er politikernes skyld, at bankerne sætter så høje afkastmål, at Finanstilsynet og nu også Nationalbanken har bekymrede miner, skriver Finans.

Sådan lyder det hårde angreb fra chefen for bankernes interesseorganisation, Finansrådet, efter at Danmarks Nationalbank tidligere på sommeren kritiserede, at bankerne lover deres aktionærer højere afkast end nødvendigt og dermed tager risici, der får Nationalbanken til at frygte for bankernes sundhed.

»Man må forstå, at kravet om høje afkast først og fremmest kan henføres til den usikkerhed, som fremtidige lovkrav og vilkår afstedkommer. Myndigheder kan bidrage til at reducere afkastkravene ved at fjerne den kommende regulering,« siger Finansrådets direktør, Ulrik Nødgaard, til Finans.

Han tilføjer, at bankerne ikke lige nu ser risikable ud.

Det er først og fremmest nye krav fra den såkaldte Basel-komité, som Ulrik Nødgaard vil have politikerne til at afklare, før det giver mening at tale om, at bankerne skal slække på afkastene til aktionærerne. I Nationalbanken ryster man på hovedet.

»Vores analyse viser, at investorerne ikke kræver så stort et afkast som den målsætning, flere banker har. Der er således ikke belæg for, at der skulle være en ekstra risikopræmie som følge af regulering,« siger vicedirektør Karsten Biltoft til Finans.

Erhvervsordførerne Torsten Schack Pedersen (V) og Morten Bødskov (S) er ligeledes uenige i, at politikerne er skyld i bankernes afkastmål.