Banker og grådige kapitalfonde har smadret dansk IPO-marked

Meget tyder på, at banker, corporate finansrådgivere og grådige kapitalfonde har smadret det danske IPO-marked for nynoteringer mange år frem, skriver Økonomisk Ugebrev.

Foto: Liselotte Sabroe

Meget tyder på, at banker, corporate finansrådgivere og grådige kapitalfonde har smadret det danske IPO-marked for nynoteringer mange år frem. Det skriver Økonomisk Ugebrev.

- Selvom IPO-markedet også i andre vestlige lande har været underdrejet det seneste halve år, har det danske IPO-marked i særklasse været dødt i flere år, skriver ugebrevet, der har talt med en række brancheaktører.

De påpeger, at de seneste års danske IPO-sager fortsat skræmmer både professionelle og private investorer.

- Eksemplerne er velkendte: Pandora og Zealand Pharma, som begge var udsat for voldsomme kursfald kort tid efter noteringerne på det danske aktiemarked. Pandora blev noteret til kurs 210 mod den aktuelle børskurs på 136, efter en tur nede omkring kurs 35. Zealand blev noteret til kurs 83, og efter en tur i kurs 45, har aktien nu indhentet tabet, skriver ugebrevet.

Det hele kan toppes med to gange store aktiesalg i TDC's fulde tilbagekomst til aktiemarkedet, "hvor de bagvedliggende kapitalfonde og rådgivere begge gange tog investorerne med bukserne nede i noget, der lignede særdeles tvivlsomme og uetiske manøvrer".

Ugebrevet mener, at eksemplerne uden tvivl har skræmt investorerne, og i endnu højere grad ses investorerne at have mistet tilliden til de corporate finance rådgivere, som ellers betragtes som landets dygtigste og mest professionelle.

Konsekvensen af den kortsigtede profitmaksimering på investorernes bekostning har været uhyggelig klar og ødelæggende.

- Danske IPO'er har stort set været ikke eksisterende de seneste to år, til stor skade for dansk erhvervsliv, ikke mindst de SMV'er, som skriger på risikovillig kapital. Men også for de kapitalfonde, som stadig har fyldt op på alle hylder med porteføljeselskaber, der er klar til en exit og som er ved at være overmodne, skriver ugebrevet og oplyser:

- 14 nye selskaber blev noteret på OMX nordiske hovedmarkeder sidste år. Heraf var der kun et enkelt nyt selskab på det danske hovedmarked, nemlig Smartguy, som dog ikke hentede nye penge.