Banker malker milliarder af realkredittens polstring

Bankerne hiver stadigt flere milliarder ud af realkreditselskaberne, selv om de angiveligt mangler kapital.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De senere år er bidragssatserne hævet af flere omgange hos de fleste realkreditselskaber, hvis kunder af samme årsag har fået dyrere boliglån.

Krav om større egenkapital har været angivet som årsagen til gebyrstigningerne, men det matcher dårligt med den opgørelse, som Finanswatch har foretaget.

Den viser, at bankerne i 2015 hev 5,6 milliarder kroner ud af realkreditselskaberne. Det svarer til en stigning på 83 procent siden 2007, selv om udlånene kun er steget med 33 procent siden da.

Men det er kun rimeligt, hvis man spørger pengeinstitutternes brancheforening, Finansrådet.

- I praksis er det låneformidling, rådgivning, men også en del af den økonomiske risiko, der ligger hos pengeinstitutterne.

- Det er pengeinstitutterne, der har kundekontakten, så derfor er der ikke noget unaturligt i, at man i en kommerciel forhandling når frem til, at bankerne skal have en del af dette her, siger Finansrådets direktør, Ulrik Nødgaard til Finanswatch.

Den forklaring giver John Norden, der er direktør for bankportalen Mybanker, dog ikke meget for.

- De danske politikere har gjort rigtigt meget gennem de senere år for at hjælpe og beskytte det danske realkreditsystem.

- Men når det viser sig, at en betydelig del af de bidragsstigninger, der skulle hjælpe og styrke realkreditten, i stedet er gået til bankerne, så synes jeg i høj grad, at finanssektoren står med et forklaringsproblem, siger John Norden.

Morten Bruun Pedersen, der er seniorøkonom hos Forbrugerrådet Tænk er rystet over tallene. Han siger, at de viser, at bankerne i årevis har brugt realkreditten som malkeko.