Banker: Landmændene er de helt store problembørn

Siden 2008 har bankerne fået ryddet grundigt op i de dårlige erhvervskunder, lige med undtagelse af landbruget, som fortsat repræsentere et større problem for de danske banker.

ARKIVFOTO. Her er det ved Lemvig tirsdag d. 9. april 2013. (Foto: Morten Stricker/Scanpix 2013) Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Stricker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Data fra Finanstilsynet, som er udarbejdet af landbrugets rådgivningscenter, Seges, afslører, at landbrugets andel af bankernes totale tab og nedskrivninger er vokset eksplosivt.

Det skriver Jyllands-Posten Erhverv.

Bankernes årlige tab på landbrug var i 2014 omkring 140 pct. højere end i 2010, og nedskrivninger og hensættelser til fremtidige tab var vokset 125 pct.

- Trods den meget lave rente er det ikke lykkedes erhvervet at nedbringe gælden, hvilket især skyldes den lave løbende indtjening. Da værdien af landbrugsbedrifterne samtidig er faldet markant, har landmændene mistet en stor del af deres egenkapital, siger Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef hos Seges, til Jyllands-Posten Erhverv.

Årsagen til den nedadgående tendens skal blandt andet findes i supermarkederne, hvor salgspriserne på mælk, svinekød og andre landbrugsvarer er faldet markant. Samtidig peger Klaus Kaiser på erhvervets meget store gæld fra finanskrisen som et fortsat problem, der gør det endnu svære for landmændene at blive slettet fra bankernes sorte bog.