Banker: Kreditklemme kan koste opsving

Hvis ikke vi får hjælp fra staten, vil det ramme landets økonomiske fremtid, advarer landets mindre banker.

Generalforsamling Lokale Pengeinstitutter torsdag 20. maj 2010. Formanden Bent Naur, adm.dir. i Ringkjøbing Landbobank, aflægger beretning i Aalborg Kongres og Kulturcenter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Staten er nødt til at hjælpe de mindre og svage banker. Ellers går det ud over det økonomiske opsving. Sådan lyder advarslen fra de trængte banker.

Men bankernes egen brancheorganisation Finansrådet afviser behovet for nye statsgarantier og risikoen for en eventuel kreditklemme. Det skriver Jyllands-Posten.

Finansrådet, der i branchen er kendt for at varetage de største bankers interesser, står sammen med Nordea og Danske Bank på den ene side i konflikten med de mindre og svagere banker, der er organiseret i Lokale Pengeinstitutter og Regionale Banker, på den anden side.

INFOSHOP: Analyse: De små banker klarede finanskrisen bedst

Ifølge Lokale Pengeinstitutters direktør Jan Kondrup er en såkaldt kreditklemme allerede virkelighed for de små banker, der forsøger at sælge aktiviteter fra i et svært marked. Bankerne skal nemlig betale de knap 200 milliarder kroner tilbage til staten, som de lånte gennem Bankpakke II, i 2012 og 2013.

Professor fra Handelshøjskolen i København Jesper Rangvid ser dog ikke nogen fare på færde.

"Lidt hårdt kan man sige, at det ofte er de mindre banker, der har problemerne, og de betyder altså mindre. Så hvis de store banker har det ok, så er der måske ikke nogen kreditklemme", siger han.

INFOSHOP: Her er alt om 5 store banker

Og også fra politisk hold har de mindre banker svært ved at vinde gehør. Bent Naur, der er formand for de Lokale Pengeinstitutter, bad forleden om længere frist til at indfri de statsgaranterede milliardlån. Men Økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen manede til ro og opfordrer bankerne til at udvise tålmodighed:

"Vi følger udviklingen tæt og har øje for at sikre den finansielle stabilitet. Men det er vigtigt, at institutterne nu udnytter den periode, hvor vi allerede har spændt et sikkerhedsnet ud, til at tilpasse sig den fremtidige markedssituation," sagde han i tirsdagens udgave af Berlingske Business.

INFOSHOP: Brancheanalyse: Investere? Her er bankerne, der er værd at kaste penge efter