Banker kræver betaling for virksomheders penge

Både Jyske Bank og Danske Bank har indført negative renter på store erhvervskunders konti. Privatkunderne er ikke fredet, hvis udviklingen fortsætter.

ARKIVFOTO. Både Jyske Bank og Danske Bank kræver nu penge for at have store erhvervskunders penge stående i banken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Valutaspekulanternes kamp for at bryde den danske krones fastkurspolitik kan nu mærkes på pengepungen ude i det danske erhvervsliv.

Nationalbanken har fire gange på under en måned sænket renten, som nu ligger på minus 0,75 procent. Det betyder, at det koster bankerne penge at placerer dem kortvarigt i Nationalbanken, og den regning begynder nu at blive sendt videre.

FIH Erhvervsbank har som de første indført negative renter på 0,5 procent på privatkunders indlånskonti. De er dermed de første, der kræver penge for at låne privatkundernes penge. Banken er parentesbemærket under afvikling og derfor ikke har noget særligt incitament for at holde på kunderne.

Men flere andre banker har allerede taget det skridt over for erhvervskunderne.

I Jyske Bank har man indført negative renter, der rammer de største erhvervskunder, oplyser direktør Ivan Hansen.

»Det er en vanskelig situation, som rammer alle i sektoren. De store erhvervskunder har allerede fået negative renter, og vi vurderer løbende situationen for resten. Indtil videre har privatkunderne ikke negative indlånsrenter. Om det vil komme? Alt kan jo ske,« siger han.

Danske Bank oplyser, at store institutionelle kunder betaler negative renter, og at man følger udviklingen med renten tæt, uden lige nu at have planer om at indføre negative renter for privatkunder.

Det sker, selvom de negative renter hos Nationalbanken vil koste banken dyrt. Danske Banks adm. direktør Thomas Borgen oplyste i forbindelse årsregnskabet, at en negativ rente på minus 0,5 procent koster banken 900 mio. kroner i år, hvis det fortsætter året ud. Siden da er renten sænket til minus 0,75 procent.